Kada Trump planira predati nuklearne kodove Bidenu?

Donald Trump
Flickr

Dan primopredaje vlasti u Sjedinjenim Američkim državama – 20. siječnja, ujedno je dan kada će odlazeći predsjednik Donald Trump novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu predati crnu torbu, odnosno “Nuclear Football”.

Torba sadrži uređaj i kodove za lansiranje gotovo 2 tisuće nuklearnih projektila. Ova ceremonija se ne odvija pred očima javnosti te zbog povjerljivosti situacije, nikada nikakve fotografije nisu objavljene s spomenute primopredaje.

Tajanstvena crna aktovka, teška 20,4 kilograma, od izuzetne je važnosti, a prati predsjednika SAD-a gdje god od pošao, a nosi mu je vojni pomoćnik koji uvijek ostaje u blizini predsjednika, navodi Net.hr.

Uzevši u obzir da predsjednik Donald Trump još uvijek odbija priznati svoj poraz na predsjedničkim izborima, postoji zabrinutost što bi on mogao učiniti, posebice oko predaje nuklearne aktovke.

Zabrinutost oko Trumpove neograničene vlasti

U slučaju da američki predsjednik, u ovom slučaju još uvijek je to Donald Trump, odluči pokrenuti nuklearni napad, sve što je potrebno je isti napad i narediti.

Naime, prema američkom ustavu, nitko pa čak ni Kongres ili ministri ne mogu se usprotiviti takvoj odluci.

Američki ustav ne sadrži nijednu odredbu koja ograničava ovlasti predsjednika, jer on, kao vrhovni komandant oružanih snaga, ima ovlaštenje da naredi upotrebu bilo kojeg oružja koje država posjeduje.

S druge pak strane, Trumpova kampanja, koja se u ponedjeljak počela rješavati nekih najviših dužnosnika za koje smatra da nisu u potpunosti odani predsjedniku, potaknula je zabrinutost zbog onoga što bi predsjednik Donald Trump mogao napraviti u preostalih 70 dana svog mandata.

IZVOR: Al jazeera

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!