Plaće u Hrvatskoj od iduće godine oporezivat će se s 20%

novac, financijsko tržište
Foto: Pixabay

Iduće će godine Hrvatska većinu plaća u zemlji oporezivati sa samo 20%, uvećano za prirez prema mjestu stanovanja, što je četiri postotna poena niže nego sada.

Ta će promjena, uvjerena je Vlada, smanjiti porezni pritisak na plaće za oko 2 milijarde kuna godišnje, prenosi Novi List.

Korist od navedenog rasterećenja prvenstveno će ovisiti o tome koliko će svaka zaposlena osoba imati bruto plaću te ima li olakšice za djecu i druge uzdržavane članove obitelji.

Obveznici poreza na dohodak su svi zaposleni, ali i nezaposleni koji povremeno rade preko ugovora o djelu te umirovljenici čija je mirovina veća od 4000 kuna ako nemaju dodatnih olakšica.

Tko danas ne plaća porez na dohodak, ni u siječnju nema što očekivati od smanjenja poreznih stopa, što je već dulje vrijeme izvor brojnih frustracija i nezadovoljstva.

Od svake se plaće, neovisno o tome kolika je, prvo oduzme 20% mirovinskih doprinosa te se ostatak vodi kao dohodak.

Tko god ima bruto plaću manju od 5000 kuna, uopće ne plaća porez na dohodak, već samo tisuću kuna mirovinskih doprinosa.

Ako kojim slučajem radnik s bruto plaćom od 10 tisuća kuna ima dvoje djece koja mu donose dodatnih 4250 kuna neoporezive olakšice, tada se ni njemu nema što oduzeti, pa ni takav radnik ne može očekivati da će mu smanjenje stope poreza na 20% donijeti povišicu od siječnja iduće godine.

IZVOR: novilist.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!