Google zabranjuje oglašavanje kriptovaluta

kriptovaluta, reklame, google
Pexels

Google će zabraniti sve reklame vezane za kriptovalute do lipnja 2018. godine. Tvrtke koje se bave legalnim ponudama i uslugama vezanih za kriptovalute isto tako neće biti u mogućnosti oglašavati se putem Googlea. To će najviše utjecati na servise koji nude usluge virtualnog novčanika i trgovinu kriptovalutama.

Facebook je također zabranio oglašavanje vezano za kriptovalute na svojim stranicama s objašnjenjem kako ne žele sudjelovati u propagiranju potencijalno loša i obmanjujuća ulaganja od strane njihovih korisnika. Kina je već prije ukinula trgovinu kriptovalutama, a nedavno su se pojavile vijesti kako je i oglašavanje jednostavno nestalo sa socijalnih medija u toj zemlji.

Najveći dio profita su upravo reklame

Google je ukinuo više od 3,2 bilijuna oglasa koja nisu bila u s skladu s pravilima 2017. godine kao i one koje su prepoznate kao prijevare ili pak krađe identiteta. „Nemamo kristalnu kuglu i ne možemo znati koji će rasplet biti s kriptovalutama, ali smo se uvjerili da postoje potencijalni problemi oko tog tržišta, stoga moramo biti veoma oprezni.“ – poručuju iz Googlea.

Alphabet, matična Googleova tvrtka, većinu svojeg prihoda ostvaruje na račun svojih oglasnih prostora. Točnije 85% prihoda, a procjenjuje se da će u 2018. godini donijeti više od 40 milijardi dolara. To bi značilo gotovo polovicu od ukupnog globalnog tržišta koje iznosi 94 milijarde dolara. Facebook je na drugom mjestu, koji zarađuje 22 milijarde dolara.

Wall Street počeo s trgovinom kriptovalutama

U međuvremenu, platforma za razmjenu i trgovinu kriptovalutama Coinbase povezala se s bankom Barclays u Velikoj Britaniji. Na taj su se način dodatno približili klijentima i osigurali brže transakcije. Još jedna od zanimljivosti je i to što je firma Jane Street Capital ponudila razmjenu bitcoina na Wall Streetu. Iz Firme još nisu objavili koliki je promet što se tiče Bitcoina, ali napominju kako su vrlo zainteresirani za tržište kriptovalutama. Očekuje se da će se i ostali investitori s Wall Streeta pridružiti u trgovini kriptovalutama.

Izvor: COINTELEGRAPH