Rudarenje kriptovaluta u Kini

Slika: Pixabay
Rudarenje – okosnica kriptovalute

Zbog velikih energetskih zaliha u zemlji, Kina je već dugo predvodnica rudarenja kriptovaluta. Neke od najvećih svjetskih rudarskih skupina poput Antpoola, BTCC-a, BW Mininga i BTC.coma posluju ondje upravo iz tog razloga.

Budući da računalni sustavi rješavanjem kriptografskih algoritama provjeravaju transakcije pohranjene na blockchainu, rudarstvo je okosnica kriptovalute. Kako kriptovalute i dalje rastu i dobivaju sve veću pažnju i popularnost širom svijeta tako sve više raste i potražnja za njima na mreži.

Višak energije u Kini

To znači da su rudarima najatraktivnije zemlje s jeftinom električnom energijom. Zbog viška energije u energetskoj mreži, Kina je prošle godine smanjila proizvodnju energije. Taj je višak doveo do manjih troškova energije za potrošače što uvelike ide na ruku rudarskim grupama u zemlji. Međutim Kina je zaprijetila da će ukinuti jeftinu električnu energiju rudarskim grupama, a posebno onima smještenima u blizini hidroelektrana.

Narodna banka Kine (PBOC) namjerava uvesti posebne mjere kojima bi u određenim regijama Kine nadzirala korištenje rudara energijom te čak i ograničila njezino korištenje. Početkom siječnja ove godine predstavljeni su planovi o prijenosu viška energije u regije s većom potrebom za električnom energijom. Zabrana sudjelovanja u ICO-u (Initial Coin Offeringcrowdfunding kampanja temeljena na kriptovaluti) i prošlogodišnja razmjena kriptovaluta otežale su okolnosti po pitanju virtualnih valuta i s njima povezano poslovanje.

Ipak, rudarenje se u Kini nastavlja. Ako se donesu novi propisi i provedu određene mjere, grupe koje se bave rudarenjem i poslovima vezanim za virtualne valute mogle bi se suočiti sa strogim kontrolama te se naći pod posebnim nadzorom potrošnje električne energije. Kao alternativa bi se mogle pojaviti brojne afričke zemlje u kojima bi takav način rada i poslovanja bio mnogo jednostavniji, a nakraju i isplativiji.

Izvor: THE COINTELEGRAPH, Bloomberg