Globalna potrošnja na IT zbog pandemije smanjit će se za 210 mlrd dolara

ekran, laptop, čovjek za ekranom
Pxfuel

Istraživanja pokazuju da će najviše, za 13,4 posto na godišnjoj razini odnosno na 616 milijardi dolara, pasti globalna potrošnja na uređaje poput računala, tableta, mobitela ili pisača, dok će potrošnja na IT usluge pasti za 4,6 posto, na 992 milijarde dolara

konomske posljedice pandemije koronavirusa prisiljava tvrtke i institucije širom svijeta da odrede prioritete kada je riječ o ulaganjima u tehnologiju i informacijske usluge. Mnogi od njih ograničili su svoje proračune na financiranje samo kritičnih projekata u odnosu na inicijative usmjerene na transformaciju i rast, što je izazvalo značajan pad potrošnje na IT u ovoj godini.

Prema podacima koje je objavio BuyShares.co.uk, očekuje se da će se globalna potrošnja na IT u 2020. smanjiti za gotovo 210 milijardi dolara, što je pad od 5,5 posto u odnosu na prošlu godinu, a najveći pad očekuje se u segmentu IT uređaja.

Najveći pad u segmentu uređaja

Istraživanja pokazuju da će najviše, za 13,4 posto na godišnjoj razini odnosno na 616 milijardi dolara, pasti globalna potrošnja na uređaje poput računala, tableta, mobitela ili pisača. Predviđa se da će potrošnja na IT usluge pasti za 4,6 posto, na 992 milijarde dolara.

Očekuje se da će poduzeća i institucije na poslovni softver potrošiti 459 milijardi dolara, 3,7 posto manje nego u 2019. godini. Slijede investicije u podatkovne centre s padom potrošnje od 3,2 posto, na 208 milijardi dolara.

Gartnerovo istraživanje također otkriva da će potrošnja na komunikacijske usluge, koje čini najveći tržišni segment, dosegnuti 1,3 bilijuna dolara, što je pad od 2,9 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Rast u Kini i Latinskoj Americi

Podaci IDC-a otkrivaju kakav će biti utjecaj pandemije Covida-19 na IT potrošnju po regijama. Kina će u ovoj godini zabilježiti rast IT potrošnje od 6,4 posto, a slijedi Latinska Amerika s rastom od 5,5 posto. Potrošnja na informatičke tehnologije u Sjedinjenim Državama u 2020. porast će za skromnih 0,2 posto. Prije pandemije očekivao se rast od 6,6 posto.

S druge strane, predviđa se da će japanska poduzeća i institucije u IT ove godine investirati 6,7 posto manje nego lani. Slijede Bliski istok, Afrika i azijsko-pacifička regija s padom od 3,6 posto odnosno 1,4 posto.

Izvor: tockanai.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!