Prvi leteći automobil dobio dozvolu za europske ceste

Leteći automobil

Nizozemska kompanija PAL-V objavila je kako su svoj model letećeg automobila Liberty uspjeli certificirati za vožnju europskim cestama.

Tako su postali prvi kojima je uspjelo učiniti legalnim vozilo koje je u stanju, osim vožnje cestama, i poletjeti u nebo. Ovim su letećim automobilom prošli složenu proceduru testiranja i certificiranja, od veljače na ovamo, da bi u konačnici ovoga tjedna na njega uspjeli sasvim legalno postaviti registracijske pločice.

Suradnja s europskom agencijom za civilnu avijaciju EASA na ovom projektu traje još od 2015., a završetak procesa certificiranja očekuje se tijekom 2022. godine. Prije toga potrebno će biti dostaviti 1.200 raznih testova i izvješća, te odraditi najmanje 150 sati naleta. Liberty bi trebao letjeti poput helikoptera.

Koncept letećeg automobila Liberty u razvoju je od 2012. godine. Masa mu je tek 660 kilograma, a pogon nije električni kao kod većine sličnih koncepata – ovaj leteći automobil vozi na obično automobilsko benzinsko gorivo. Po cesti ili zraku sposoban je, ili će biti, prevoziti dvoje ljudi, jednog vozača/pilota i jednog putnika na suvozačkom sjedalu.

Izvor: Bug.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!