Čovjek na Marsu – velika želja Elona Muska

Karizmatični investitor, osnivač i poduzetnik, Elon Musk, želi još za svog života dovesti čovjeka na Mars

Prema njegovim riječima, ukoliko ne ubrzaju ritam napretka u svemirskoj tehnologiji, on sam neće doživjeti jedan takav podvig.

Njegova najveća zabrinutost je da nećemo tako skoro vidjeti grad na Mjesecu ili Marsu što bi značilo da čovječanstvo ubiti ne napreduje dobrim tempom po tom pitanju.

Space X gradi prvi Starship

Planovi su zaista optimistični i trenutno se čine teško dostižnim. Bez obzira na to, Musk ulaže velike resurse u svoju kompaniju Space X i definitivno ćemo vidjeti još ovakvih projekata.

Ukoliko bude sve išlo prema planu, oko 2050. godine mogli bi imai grad od oko milijun ljudi na Marsu. Najvažnije i najveći izazov je preživljavanje bez pomoći Zemlje.

Starship će se u konačnici sastojati od prostora za teret i putnike, te posebnog potisnika koji će se u letu odvajati od samog svemirskog broda nakon što ga “dostavi” u orbitu. Cijela raketa bit će tako visoka oko 118 metara, a moći će imati do 37 motora tipa Raptor.

Dakako, Starship će u potpunosti biti moguće upotrijebiti više puta, kako za međuplanetarna putovanja tako i za kraće rute – od jednog dijela zemaljske kugle do drugoga. Vrijeme između letova bit će skraćeno na najmanju moguću mjeru, pa se spominje čak i mogućnost obavljanja više letova unutar jednog dana.