Najveće plovilo isprintano 3D printerom

Sveučilište Main oborilo je tri Guinessova rekorda. Isprintali su najveće plovilo koresteći 3D printer koji može printati objekte dugačke 30.5 m, široke 6.7 m i visoke 3 m

Plovilo teško 2,26 tona isprintano je u svega 72 sata. To je projekt na kojem je radilo 30-ak studenata, a financiran je od strane Američke vojske.

Prema informacijama koje dolaze sa američkog sveučilišta UMaine, 3D printer takvih dimenzija i mogućnosti koštao je 2.5 milijuna američkih dolara.

Plovilo dužine 7,6 metara dobilo je ime “3Dirigo”, a cijeli projekt oborio je tri Guinessova rekorda: najveće isprintano plovilo, najveći objekt uopće isprintan 3D printerom i najveći 3D printer na svijetu.

Ovakav projekt predstavlja veliki korak u maloj brodogradnji jer se ovim putem gubi ona radna snaga koja je potrebna za izgradnju jednog manjeg plovila. Samim time i greške prilikom izvedbe su znatno manje.

Rekordna brzina proivodnje ali još uvijek upitna kvaliteta

S druge strane pitanje je kakve će performanse ovakvo plovilo postići. Tek slijede testiranja i provjera roka trajanja. Jedno je kada se ovakav proizvod isprinta u rekordnom roku i testira u bazenu, a drugo kada ga se stavi u eksploataciju. To se najviše odnosi na čvrstoću trupa koji mora podnijeti značajno opterećenje ako se nađe na većim valovima pri određenoj brzini.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj i nesumnjivo da će se kvaliteta proizvoda podizati, a s druge strane, cijena će vjerojatno padati.

U nastavku pogledajte timelaps printanja plovila.