“Šišimiši” slave 101. rođendan

flickr

U Španjolskoj popularniji su samo Barcelona i Real Madrid. A ni trofejna soba ne izgleda loše mada ih je većina osvojena davno.

Spomenuti šišmiša ovih dana, u vrijeme pandemije, možda i nije popularno ali čestitati valja Šišmišima. Španjolski prvoligaš Valencia jedan je od najvećih tamošnjih klubova, a danas slavi 101. rođendan. Nisu sigurno zamišljali da će ga slaviti u ovakvoj situaciji kada je u pitanju koronavirus, ali i stanje na ljestvici (trenutačno 7. mjesto i bez euro-plasmana).

Ipak to ništa ne znači njihovoj vojsci predanih navijača; po podršci su jedan od najmoćnijih svjetskih klubova. U Španjolskoj popularniji su samo Barcelona i Real Madrid. A ni trofejna soba ne izgleda loše mada ih je većina osvojena davno. Ipak, Valencia je ponosni vlasnik šest trofeja La Lige, sedam su puta osvojili španjolski kup (posljednji put u sezoni 2018./2019.), a imaju i sedam europskih trofeja (Kup velesajamskih gradova, Kup UEFA, Kup pobjednika kupova, UEFA Superkup, Intertoto kup), a dvaput su igrali u finalu Lige prvaka (posljednje su u sezoni 2000./01. izgubili od Bayerna lošijim izvođenjem jedanaesteraca).

A zašto nadimak Šišmiši?

Postoji nekoliko mogućih objašnjenja. Najzanimljviije je da je u XIII. stoljeću prilikom ulaska Jakova I. Aragonskog u Valenciju na njegovu zastavu sletio šišmiš. Nakon što je osvojio grad, Jakov I je na grb Valencije postavio šišmiša. Drugo je objašnjenje da su se na tom području često pojavljivali šišmiši. Koja god verzija bila istinita, činjenica je da šišmiše u Valenciji smatraju sretnim znakom.