Samoa odigrala za Guinnessa

Samoa
flickr
Ipak, rezultat 31:0 krije veliku dozu nerealnosti jer čak 19 samoanskih reprezentativaca nije moglo nastupiti zbog problema s putovnicom. A nastupiti nisu mogle ni njihove rezerve iz U-20 sastava zbog školskih obveza

Posljednjih godina postalo je uobičajeno u nogometu da malo koja reprezentacija napuni mrežu do vrha nekom nogometnom patuljku. Prije 10, 15 godina 6:0 ili 7:0 protiv Andore ili Farskih Otoka nije bila posebna vijest. Danas su to reprezentacije koje i dalje gube ali s puno manje primljenih golova.

Stoga će se teško dohvatiti rekord koji su prije skoro 18 godina postavili Australija i Američka Samoa. Riječ je o kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2002., a zbog nje su datum 11. travnja 2001. i grad Coffs Harbour našli mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Samoa
Zemlja neopisive ljepote i jedinstvenog rekorda (izvor: Flickr)
U dva dana zabili 53 gola

Australci su utrpali čak 31 put loptu u mrežu svojih pacifičkih prijatelja. Početkom ovog milenija Australija je imala, za svoje podneblje, brutalno dominantnu ekipu. Mark Viduka i Klokani su dva dana prije Tongu pobijedili 22:0, a protiv Samoanaca čak nisu nastupili u najjačem sastavu.

Ipak, rezultat 31:0 krije veliku dozu nerealnosti jer čak 19 samoanskih reprezentativaca nije moglo nastupiti zbog problema s putovnicom. A nastupiti nisu mogle ni njihove rezerve iz U-20 sastava zbog školskih obveza. Skrpao je zato izbornik Tunoa Lui momčad od igrača od koji neki nikada nisu odigrali 90 minuta u komadu.

Trinaest Thompsonovih i osam Zdrilićevih golova

Iako protiv njih nisu istrčali Viduka i John Aloisi, Australci su bili prejaki. Proslavio se Archie Thompson s 13 golova, a osam je zabio David Zdrilić. Samoanci su uputili jedan udarac prema vratima Michaela Petkovića.

Utakmica je bila jedna u nizu onih koje su dovele i do povijesnog pomaka za Australiju. Ubrzo su kvalifikacije za svjetska prvenstva počeli igrati s azijskim reprezentacijama, što zbog natjecateljske neizvjesnosti što zbog lakšeg puta do završne svjetske smotre. Samoa je pak našla mjesto u rekordima.

Srećom, ne boli ih puno jer im je ipak nemjerljivo važniji nacionalni sport američki nogomet.