U inat milijardama: Eisern Union!

FIFA, transferi
Foto: Pixabay

Sve je to otišlo predaleko od kvrgave lopte i dva kamena na komadu betona, od improviziranog igrališta na kojem smo i zbog kojeg smo zavoljeli ovaj pa i svaki drugi sport.

Kad samo malo ozbiljnije zagaziš u život, zgadi ti se u što se nogomet pretvorio. Jurcanje za milijunima i stotinama milijuna… Sve je to otišlo predaleko od kvrgave lopte i dva kamena na komadu betona, od improviziranog igrališta na kojem smo i zbog kojeg smo zavoljeli ovaj pa i svaki drugi sport.

Sport u kojem su igrači postali reklame i strojevi nije onaj isti sport. Dajem zato dijelom za pravo i Garethu Baleu kada se žali na tretman u modernom nogometu, mada na njega imam niz zamjerki ali sada i ovdje nisu bitne.

Ali zato se svake godine pojavi netko tko mrsi račune velikima. Bio to Leicester kao prvak ili pak ulazak malenih u elitne lige.

Ove je godine ta priča u nizu rukavaca; o Sheffield Unitedu koji ulazi u Premiership sam već pisao u tekstu Sheffield United i tetovaža. Lijepa se priča ispisala u Poljskoj gdje je prvi put prvak postao Piast! Lani su se borili za opstanak u ligi, tek su 11. u Ekstraklasi prema vrijednosti momčadi, ali to ih nije spriječilo da iza sebe ostave Legiju i Lech i proslave najveći uspje u klupskoj povijesti.

Za sve romantičare, u Serie A se vraća Brescia, a na korak do senzacije je Bundesliga. Velikan Stuttgart (iako je posljednji naslov u Baden-Württemberg sletio prije 12 godina) je u kvalifikacijama za ostanak u najjačoj njemačkoj ligi odigrao kod kuće svega 2-2 u prvoj utakmici. Veliki je to zalog za klub iz potpuno drugačijeg svijeta – Union Berlin.

Union na pragu Bundeslige

Željezni guraju svoj stil nogometa, romantičarski. Žive za i od svog kluba i ne padaju pred pričom o globalizaciji nogometa. Oni su doslovno krvarili za klub kada mu je prijetilo uništenje, klub navijačima omogući da im stadion doslovno bude dnevni boravak, da na njemu tisuće pjevaju božićne pjesme, a navijači pak sami odluče i sami renoviraju stadion.

To je ljubav, to je nogomet. I zato će, osim ljubiteljima Stuttgarta, u ponedjeljak srce svakog nogometnog romantika biti ujedinjeno u mislima da Bundesligu izbori Union Berlin.

U inat svim milijardama koje žele pokvariti onu istu dječju igru u kojoj šminkeri nikada nisu mogli pobijediti klapu iz kvarta! Jer nogomet je naš. I zato smo i Brescia i Leicester i Sheffield i Union.

F. M.