Što ćemo gledati u 2019.?

2019
flickr
U Njemačkoj i Danskoj 9. siječnja počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu, a glavni cilj bit će ući među sedam najboljih jer to jamči kvalifikacije za Olimpijske igre.

Ostavismo iza sebe najuspješniju hrvatsku sportsku godinu. Neće zasigurno 2019. Biti toliko uspješna, ali i ona nudi svoje adute za dane ponosa i slave.

Počinjemo domaćim događajem – Snježnom kraljicom. Era Kostelića je iza nas, a svaki visoki rezultat naših skijaša ovog vikenda bit će viši od Sljemena. Ipak, puno jači odjek imat će ako se na postolje popnu Kauboji. U Njemačkoj i Danskoj 9. siječnja počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu, a glavni cilj bit će ući među sedam najboljih jer to jamči kvalifikacije za Olimpijske igre.

Da, bit će ovo godina hvatanja normi za Tokio u brojnim sportovima kao i svake predolimpijske godine.

Vratimo se još kratko rukometu. Igrače Lina Červara čeka izuzetno težak posao. U Munchenu su im protivnici Island, Japan, Makedonija, Bahrein i Španjolska. Prije odlaska u Njemačku Kauboji su od danas u Poreču gdje će uigravati posljednje detalje u utakmicama protiv Crne Gore i Italije.

Na nogometnom polju 2019. će se najviše radovati oni kojima plava krv teče venama. Konačno će vidjeti Dinamo u proljetnom dijelu Europske lige. Velika je godina i mlade Vatrene koji su nakon mnogo godina izborili plasman na Europsko prvenstvo. “Pravim” Vatrenima predstoji težak posao jer znamo da je teže od postizanja dobrog rezultata održavanje te razine. Pred svjetskim doprvacima su kvalifikacije za Euro 2020.

minuta
screenshot: Youtube

S doprvaka idemo na prvakinju. Sandra Perković u Dohi krajem rujna i početkom listopada želi obraniti titulu; uhvatiti treće svjetsko zlato i vratiti trofej Dijamantne lige.

U obranu titule svjetski prvaka idu i Barakude. Naši vaterpolisti na scenu stupaju u srpnju u Južnoj Koreji, a sličan podvig priželjkuju i tenisači – osvajači zadnjeg Davis Cupa.

Čilić
flickr

Nismo zaboravili ni zakon braće u sportovima na vodi. Kod Sinkovića i Fantela se uvijek može računati na kakav ludi uspjeh, a povijest nas uči i da se uvijek pojavi netko s odličjem u zapostavljenijim sportovima, kao što je bio Ivan Kvesić ove godine u karateu.

I da, godina donosi i Svjetsko prvenstvo u košarci u Kini. Tamo će naši košarkaši vrlo teško dospjeti, a možda i bolje. Tom je sportu kod nas potreban dubinski reset.