Kvesić svjetski prvak u karateu

Kvesić
screenshot: Youtube
Kad se slegnu emocije, znat ću vrijednost ovog zlata, ne osvaja se svaki dan, kazao je Kvesić.

Ivan Kvesić novi je svjetski prvak u karateu u poluteškoj kategoriji. Iako je do najvišeg postolja na Svjetskom prvenstvu u Madridu stigao bez borbe, jer se ukrajinski finalist Valerij Čobotar ozlijedio, njegov put do vrha nije ništa manje impresivan.

Kvesić s pet pobjeda do finala

Nakon što je Kvesić bio slobodan u 1. kolu bio slobodan, nanizao je pet pobjeda. U kategoriji do 84 kg bio je bolji od Rumunja Cristiana Mariana Mihalachea, Dominikanca Dionicia Gustava, Bjelorusa Antona Isakaua, Danca Michaela Corbalana i Turčina Ugura Aktasa.

Žao mi je što sam baš morao postati svjetski prvak na način da mi se protivnik nije mogao pojaviti u finalu, Jučer je dobio težak nokaut na ekipnom natjecanju. Prema pravilima WKF-a danas nije smio nastupiti. Ipak, službeno se znalo tek u posljednjem trenutku, Presretan sam, jer mislim da sam to zaslužio. Dobio sam Čobotara ove godine na EP-u 4-0. Vjerujem da bi postao svjetski prvak i da se borba održala, bio sam spreman na to. Kad se slegnu emocije, znat ću vrijednost ovog zlata, ne osvaja se svaki dan, kazao je Kvesić, član KK Hercegovina iz Zagreba.

Hrvatskoj je ovo treće zlato Hrvatskoj u karateu. Prethodno je to uspjelo Junioru Lefevreu (2000.) i Danilu Domdjoniju (2008.).

Pehar bez bronce

Dodajmo da do odličja nije, nažalost, stigla Jelena Pehar. U susretu za broncu je izgubila od Austrijanke Bettine Plank. Pola minute prije kraja naša 18-godišnjakinja preuzima više rizika u borbi i prima udarac nogom u glavu koji je bio ključan za treće mjesto u kategoriji do 50 kg.

Plan je bio da ne uđemo u sudačko preglasavanje, jer s obzirom na iskustvo suparnice vjerojatno ne bi bilo uspješno. Zbog toga sam morala riskirati, nažalost nije uspjelo. Obično sekunde u životu presude. Zbog ovih još upornije ću raditi u iduće dvije godine, rekla je nakon susreta za broncu Jelena Pehar.

Svjetsko prvenstvo u Madridu na kojem sudjeluje 1117 natjecatelja iz 140 zemalja završava ekipnim finalima sutra poslijepodne.

Sudbina malih sportova

Ostaje još samo prokomentirati razliku u poimanju sporta i sporta. Temeljem medijskog praćenja i marketinške vrijednosti Kvesića kao svjetskog prvaka vjerojatno, nažalost, neće dočekati razdragano mnoštvo. Jer, osvojio je zlato u nekoj tamo kategoriji u nekom karateu. Neće mnogo profitirati ni on ni klub time, osim što je prikupio mnoštvo bodova za sljedeće Olimpijske igre. Ali, da mu je stalo do slave, bogatih sponzorskih ugovora Kvesić bi sigurno krenuo put nogometa, košarke, tenisa…

Ovako će ga dočekati nešto rodbine, prijatelja i predstavnika kluba i saveza, ali to je sudbina svih malih (op. a. u očima javnosti) sportova. Njih ionako pokreće i održava strast i ljubav za sportom kojim se bave.