Rimane. Novi Istrin legionar

Rimane
flickr

Hoće li ovaj melting pot izvući Istru s prvenstvenog dna i spasiti je dodatnih kvalifikacija?

A titula za transfer prijelaznoga roka u Hrvatskoj ideeeee… Dinamu? Ne! Nagrada ide na adresu Mate Balote 11 u Pulu. Istra je, barem gledano jačinu kluba iz kojeg je stigao, dovela najzvučnije pojačanje ove zime. On je Kevin Rimane. Na posudbu iz Paris Saint Germana, jednoga od najbogatijih klubova na svijetu, stigao je čovjek koji je donedavno dijelio svlačionicu s Neymarom, Mbappeom, Cavanijem i ostalom nogometnom elitom.

Pozlaćene svlačionice Parka prinčeva, ovaj reprezentativac Francuske Gvajane zamijenio je hrvatskim pašnjacima i improviziranom infrastrukturom.

Rimane nije tek tamo neki igrač

Za reprezentaciju bilježi 20 nastupa, a u PSG nije potpuno nepoznat lik. Štoviše, u strašnoj konkurenciji je ovaj stoper u listopadu upisao nekoliko minuta u prvenstvu u pobjedi protiv Amiensa, u Francuskom kupu je ubilježio u prvom krugu nastup, a u finalu Superkupa je početkom kolovoza odigrao čitavu utakmicu u pobjedi PSG-a nad Monacom 4:0.

Dakle, ponavljam, nije riječ o tipu kojeg Thiago Silva i Buffon miješaju s tipom na porti.  

A uklopit će se Rimane i u istarsku legiju stranaca. Bit će jedan od njih 20(!) u momčadi kojoj stranci čine više od 60 % sastava.

I tu je i problem trenera Krunoslava Rendulića; puno stranaca, gledano po putovnici ali i po tome koliko su dugo u momčadi. Da nije HNL, čudio bih se ali ovako je skroz logično: u Istri je od prošle sezone ostao jedan jedini igrač! Svi drugi su stigli uoči ili tijekom tekuće sezone: 11 Hrvata, 6 Španjolaca, 2 Brazilca, po 1 Makedonac, Litavac, Austrijanac, Francuz, Crnogorac, Ganac, Kamerunac, Ekvadorac, Kongoanac, Senegalac, Argentinac i šlag na kraju – Rimane iz Francuske Gvajane.

Hoće li ovaj melting pot izvući Istru s prvenstvenog dna i spasiti je dodatnih kvalifikacija? Iskustvo i logika kazuju da će trebati vremena da se stvari poslože  i teško je očekivati da će stvari odmah sjesti na mjesto. Pogotovo jer je sljedeći protivnik goropadni Dinamo koji izgleda kao da će većinu HNL momčadi pojesti za doručak.

Dodatno, teško prizivam neku našu prvoligašku momčad koja je briljirala s puno stranaca u sastavu.

Rendulić mi je nekako drag tip, pa neka preokrene tu tradiciju i zapapri svima na proljeće.

F. M.