Maja Poljak u ekipi desetljeća Europske odbojkaške federacije

Maja Poljak
screenshot: YouTube

Veliko priznanje za hrvatsku žensku odbojku, ali u prvom redu za Splićanku Maju Poljak. Legendarna odbojkašica uvrštena je u ekipu desetljeća Europske odbojkaške federacije (CEV).

Idealnu ekipu sastavljenu od najboljih na svojim pozicijama na Starom kontinentu u posljednjih deset godina birali su odbojkaški treneri Svetlana Ilić, Giovanni Guidetti i Gert Vande Broek, a među šest najboljih našla se i bivša srednja blokerica hrvatske reprezentacije.

Ova 194 centimetra visoka Splićanka je već sa 16 godina igrala za reprezentaciju koja je osvojila srebro na Europskom prvenstvu 1999. godine, a u karijeri je igrala za HAOK Mladost, Vincenzu, Bergamo, Turk Telekom Ankaru, Vakifbank Istanbul, Eczacibasi Vitru, a bogatu karijeru je završila u moskovskom Dinamu. Poljak je u nacionalnom dresu osvojila broncu na Mediteranskim igrama u Pescari 2009., ali mnogo trofejnija je bila u klupskom dijelu karijere: triput prvakinja Italije, jednom Turske, jednom Rusije, osvajačica je jednog Svjetskog klupskog prvenstva i čak četiri Lige prvaka. Zbog tih titula je u Turskoj, gdje je i uživala najviše kako je priznala, prozvana “djevojkom od milijun dolara”. U mirovinu je otišla s 34 godine, nakon što se u protekla dva desetljeća dokazala kao europska i svjetska kvaliteta ženske odbojke.

Tomu, uostalom, svjedoči i ovo uvrštavanje u najbolju ekipu desetljeća. Uz Poljak, na popis najboljih uvrštene su i Srpkinje Tijana Bošković, Milena Rasić i Maja Ognjenović, Talijanka Francesca Piccinini i Turkinja Gozde Kirdar.

Pročitajte još: