Cipek na čelu Hrvatskog karate saveza

Karate
Flickr
Dugogodišnji tajnik Saveza dobio je 131 glas, a protukandidat Mario Vučić 14 glasova.

Uoči Svjetskog prvenstva u karateu koje za tri dana počinje u Madridu, Hrvatski karate savez dobio je novog predsjednika. Nakon što je 23 godine na čelu bio Stjepan Čelan, na jučerašnoj izvanrednoj skupštini ga je zamijenio Davor Cipek. Dugogodišnji tajnik Saveza dobio je 131 glas, a protukandidat Mario Vučić 14 glasova.

Cipeku je cilj nastaviti razvijati karate. Kaže, posljednjih godina putujemo na sva velika natjecanja u svim kategorijama, svjesni da ne mogu svi osvojiti medalje, ali potičemo razvoj. Bivši tajnik drži da Savez izvrsno funkcionira. Klubovi, njih 178, imaju 6800 natjecatelja i 400 licenciranih trenera. U budućnosti je cilj uvesti nutricionista i sportskog psihologa kako bi se sport dodatno profesionalizirao.

Vratimo se skorašnjem Svjetskom prvenstvu. Bit će to prvo otkako je karate dio olimpijske obitelji. Natjecanje u Madridu bit će i dio opsežnog programa olimpijskih kvalifikacija. Očekuje se, naime, nastup više od 1100 seniora iz 140 zemalja.

Hrvatsku će predstavljati 24 reprezentativca: Tomislav Stolar (pojedinačno), Ivan Ermenc (ekipno), Nikola Solomun (ekipno), Moreno Emanuelle Pinter (ekipno), Vlatka Kiuk (pojedinačno i ekipno), Sabina Petković (ekipno) i Nika Jukić (ekipno). U borbama će nastupiti: Kristijan Lacković (60kg), Dino Povrženić (67kg), Ivan Martinac (75kg i ekipno), Ivan Kvesić (84kg i ekipno), Anđelo Kvesić (+84kg i ekipno), Enes Garibović (ekipno), Ante Mrvičić (ekipno), Zvonimir Živković (ekipno), Stjepan Štimac (ekipno), Jelena Pehar (50kg), Alessandra Hasani (55kg i ekipno), Ana Lenard (61kg i ekipno), Ana Marija Križan (68kg), Ana Marija Bujas-Čelan (+68kg i ekipno) i Marina Barac (ekipno), dok će u parakarateu nastupiti Ivica Vuković i Miroslav Rakić.

Prva natjecanja počinju u utorak prijepodne borbama po kategorijama, a završavaju ekipnim finalima u nedjelju, 11. studenoga.