Božanstvena tragedija: skijaška sezona bez Hirschera

Marcel Hirscher
Flickr

Jedan od najvećih svih vremena ipak je otišao, i to na samom vrhuncu svoje skijaške moći i dominacije.

Uoči drugog skijaškog vikenda sezone u finskom Leviju (23. i 24. studeni) počinje pomalo rasti zainteresiranost za novu skijašku sezonu, pogotovo stoga što je prvi skijaški vikend bio izolirani slučaj krajem 10. mjeseca (u austrijskom Söldenu 26. i 27. listopada) te zbog velike pauze (od skoro mjesec dana) između utrka nitko se nije mogao do kraja „zagrijati“ za novu sezonu.

Ova sezona po mnogočemu će biti drugačija od prethodnih nekoliko, posebice u muškoj konkurenciji. Glavni razlog tome je što se na (neugodno) iznenađenje svih nas, Marcel Hirscher odlučio umiroviti od aktivnog skijanja. I mi smo na našem portalu pisali o tom Hirscherovom potencijalnom umirovljenju, ali nismo vjerovali da će do njega uistinu i doći.

Jedan od najvećih svih vremena ipak je otišao, i to na samom vrhuncu svoje skijaške moći i dominacije. Rijetko koji sportaš može se pohvaliti takvim činom. Na kraju dana, to je ono što Hirschera razlikuje od ostalih aktivnih sudionika alpskog skijanja. Pamtit ćemo njegove bravure i, ponekad, sumanuto skijanje, ali ne možemo se oteti dojmu da svjetsko skijanje bez njega neće biti niti približno isto.

Pinturault glavni favorit za Veliki globus

Odlaskom Hirschera, nekoliko momaka je odjednom, posve neočekivano, ušlo u prvi plan. Glavni favorit za mnoge trebao bi biti Francuz Alexis Pinturault, jedan od rijetkih skijaša današnjice koji se može pohvaliti disciplinarnom svestranošću (jedan je od najboljih veleslalomaša današnjice, izvrstan je slalomaš, dobar je u Super G-u, a i u Spustu može ostvariti solidan plasman).

Alexis Pinturault, novi favorit za Veliki kristalni globus //: Izvor: Flickr

Favorit broj 2 (za neke i br. 1) je Henrik Kristoffersen. Izvrsni Norvežanin podjednako je dobar i u Slalomu i Veleslalomu te bi vrlo lako mogao u tim disciplinama preuzeti primat od Hirschera. Njegov je problem što uopće ne vozi brze discipline te se tu uviđa Pinturaultova komparativna prednost.

Spustaši (Paris, Feuz, Jansrud …) se neće upustiti u borbu za Veliki globus jer ne voze tehničke discipline, a u samim brzim disciplinama će biti izrazito tijesno te neće moći ostvariti dovoljnu zalihu isključivo vozeći Spust ili Super G. U Slalomu treba pripaziti na mladog Francuza Noëla koji bi mogao vrlo lako do Malog kristalnog globusa u toj disciplini, a u Veleslalomu bi ova sezona mogla označiti maksimalni iskorak za Slovenca Žana Kranjeca.

Nitko kao Mikaela

U ženskoj konkurenciji sezona će ponovno biti neizmjerno dosadna, ne zato jer nećemo gledati vrhunsko skijanje, nego zato što se osvajačica Velikog kristalnog globusa unaprijed zna. Mikaela Schiffrin je toliko bolja od konkurencije da je jedino pitanje s kolikom će prednošću nad drugoplasiranom završiti sezonu.

Mikaela Shiffrin, neprikosnovena vladarica ženskog skijanja //: Izvor: Flickr

Wendy Holdener i Petra Vlhova bit će ponovno dobre i u Slalomu i u Veleslalomu, u to nema spora, ali nemoguće je naprosto očekivati da zaprijete Shiffrin. Njezino skijanje ponekad nije s ovoga svijeta i samo je pitanje vremena kada će postati najuspješnija svih vremena u ovome sportu.

U brzim disciplinama će biti zanimljivo i neizvjesno, a puno će toga ovisiti o Lari Gut, i Tini Weirather, ali Sofia Goggia je, ipak, prvo ime brzih disciplina.  Mikaela Schiffrin će birati u kojim utrkama Spusta nastupati, radi očuvanja fizičke spreme, ali u Super G-u bi trebala nastupati na većini utrka što ju automatski stavlja na vrh kad su favoritkinje za osvajanje Malog globusa za tu disciplinu u pitanju.

Rodeš i Kolega glavne hrvatske uzdanice

Hrvatsko (muško) skijanje muku muči s rezultatima nakon odlaska Ivice Kostelića (žensko još od Janičinog umirovljenja). Filip Zubčić je par puta najavio dobre stvari top 10 plasmanima u veleslalomu, ali nikad nije napravio potpuni iskorak. Ova sezona mogla bi se za Filipa, stoga, okarakterizirati kao biti ili ne biti. Ili će postati dijelom veleslalomske elite ili će zauvijek utonuti u osrednjost.

Veće nade polažemo u slalomsku ekipu koju će ove godine predvoditi Elias Kolega i Istok Rodeš. Njih su nas dvojica prošle sezone nekoliko puta uistinu oduševili svojim izvedbama (pamtimo Kranjsku Goru) te će u ovoj sezoni vrlo vjerojatno biti još i bolji te nas ne bi trebalo iznenaditi ukoliko jedan od njih dvojice neku od utrka završi na postolju. Matej Vidović ustalio se prošle sezone kao najkonstantniji hrvatski skijaš. Ulazio je često u druge vožnje te je ostvarivao rezultate oko 20. mjesta. Tako nešto od njega očekujemo i ove sezone. Od ženske reprezentacije, nažalost, ne očekujemo ništa.

Hrvatski skijaši slave povijesni uspjeh hrvatskog skijanja u Kranjskoj Gori (4 skijaša u top 30) //: Izvor: Facebook (Istok Rodeš)

U svakom slučaju, pred nama je još jedna zanimljiva sezona u kojoj ćemo zasigurno uživati u skijaškim bravurama brojnih pojedinaca. Ipak, bez Hirschera ništa više neće biti isto. Nismo bili spremni za njegov odlazak iz svijeta skijanja, ali moramo se pomiriti s činjenicom da ga ove sezone nećemo gledati. Nadamo se, zato, da će se uskoro izroditi neki novi Hirscher koji će nas podjednako zaluditi kao što je to činio nenadmašivi Austrijanac.