Kraj jedne ere

Felix Neureuther, Skijanje
Flickr

Nakon što su nas na SP-u u Äreu napustili Lindsey Vonn i Axel Lund Svindal, o čemu smo već pisali, iznenadila nas je vijest da ostajemo bez još velikana. Zbogom skijanju rekli su germanski bog Felix i nordijska božica Frida.

Završila je još jedna skijaška sezona. Sezona koju ćemo pamtiti po mnogim lijepim stvarima. Za hrvatsko skijanje posebna je bila jer smo po prvi puta imali četvoricu skijaša među osvajačima bodova u jednoj utrci (Kranjska Gora). Pamtit ćemo, naravno, i Sljeme gdje su trojica naših osvojila bodove, a Istok Rodeš bio je izvanredan, sedmi. Sjajno je, također, bilo vidjeti jako puno mladih i talentiranih skijašica i skijaša kojima je ova sezona poslužila za potpunu afirmaciju na seniorskoj razini.

Osim naših Rodeša i Kolege (Eliasa), pravi „boom“ napravili su Francuz Clement Noel, Švicarci Loïc Meillard i Marco Odermatt, Bugarin Albert Popov, Talijan Alex Vinatzer u muškoj te Novozelanđanka Alice Robinson u ženskoj konkurenciji. Pogotovo je posebno bilo vidjeti kako je 17-godišnja Novozelanđanka Robinson u posljednjem veleslalomu sezone osvojila drugo mjesto donijevši tako svojem narodu barem malo veselja, tek koji dan nakon groznog terorističkog napada u Christchurchu.

Sezonu su po tko zna koji put obilježili Marcel Hirscher i Mikaela Shiffrin, pomevši konkurenciju gotovo u svakoj utrci te na kraju kući odlaze s još jednim Velikim kristalnim globusom. Shiffrin je u ovoj sezoni pobijedila u nevjerojatnih 17 utrka, a Francuz Alexis Pinturault sezonu će pamtiti po tome što je postao francuski skijaš s najviše pobjeda u Svjetskom kupu. Nažalost, ovu ćemo sezonu pamtiti i po velikom broju oproštaja nekih od najvećih imena svjetskog skijanja ovog tisućljeća.

Zbogom Felix i Frida, bilo je lijepo dok je trajalo

Nakon što su nas na SP-u u Äreu napustili Lindsey Vonn i Axel Lund Svindal, o čemu smo već pisali, iznenadila nas je vijest da ostajemo bez još velikana. Zbogom skijanju rekli su germanski bog Felix i nordijska božica Frida. Svjetsko skijanje ostaje bez Neureuthera i Hansdotter, što je za slalom ekvivalent spustaškom odlasku Vonn i Svindala. Koga nema, bez njega se mora, ali Felix i Frida nisu bilo tko.

Osim što je jedan od najuspješnijih slalomaša posljednja dva desetljeća (13 pobjeda i 47 postolja), Neureuther je smatran i dobrim duhom svjetskog skijanja. Uvijek nasmijan, uvijek srdačan, medijima uvijek dostupan, miljenik navijača, ali i samih skijaša. Pamtimo svi epske duele njega i Hirschera zbog kojih smo se svaki vikend budili i ranije negoli bi planirali, samo da bismo mogli uživati u tom rivalstvu. Nažalost, Felixa je teška ozljeda koljena 2018. godine vratila nekoliko koraka unatrag. Nakon povratka nikad više nije dosegao iste visine.

Frida Hansdotter ostavila je svojim odlaskom prazninu u ženskom skijanju koju će teško netko uspjeti u potpunosti ispuniti. Nije upitno da ćemo gledati uzbudljive duele mladih lavica Shiffrin, Vlhove, Holdener i Swenn-Larsson, ali Hansdotter je zračila jednom energijom koja je podsjećala na neka druga vremena. Vremena sportske romantike kada se nije sve svodilo isključivo na fizičku spremu i surovu snagu, nego su tehničke kvalitete dolazile u prvi plan.

Frida je bila posljednja brana bespovratnom odlasku u povijest cijelog jednog stila skijanja i nevjerojatne generacije skijašica. Hoćemo li preživjeti Felixov i Fridin odlazak? Naravno da hoćemo. Kao što smo preživjeli Tombin, Girardelliev ili Ivičin odlazak, odnosno odlaske Marlies Schild, Anje Paerson, Tine Maze ili Janice, preživjet ćemo i odlaske Fride i Felixa (kao i Vonn i Svindala), ali ostaje nam ipak jedna gorčina u ustima jer znamo da to više neće biti iste utrke Svjetskog kupa. Dolaze neki novi klinci, ali falit će nam ovi stari. Baš će nam faliti.

Izgleda da tu nije kraj oproštajima, ali nadamo se da ipak je

Što će biti s još nekolicinom, prvenstveno skijaša, zasad je velika enigma. Mölgg, Myhrer, Grange i Lizeroux redom bojažljivo nagovješćuju svoj mogući odlazak, ali, uz dužno poštovanje ovim skijaškim ikonama, nas najviše zabrinjavaju izjave Marcela Hirschera. Ponovno je nakon završnice Svjetskog kupa u Soldeu u Andorri rekao da će dobro promisliti hoće li nastaviti dalje. Sigurno je da mu vjerojatno nedostaje motivacije s obzirom da je osvojio gotovo sve što je osvojiti mogao u svjetskom skijanju.

Ipak, stvarno se nadamo da će dobro promisliti prije negoli zaista napusti skijanje. Budimo krajnje iskreni, ovaj sport bez Marcela Hirschera ne bi bio isti. Odlaskom Fride i Felixa došli smo do kraja jedne ere, ali Hirscherovim odlaskom skijanje bi dobilo udarac od kojeg bi se teško oporavilo. Ako bi se uopće oporavilo. Zato Marcel, barem ti ostani. Još malo. Još barem malo.