Optimizam na burzama uzrokovan vijetima o cjepivu protiv korone

cjepivo, virus
AF.mil

U ponedjeljak su europske dionice snažno poskočile nakon što je američki proizvođač lijekova Pfizer i njemački BioNTech izvijestili da je njhovo cjepivo protiv COVID-19 90% učinkovito.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi porasli jer su ulagače potaknuli bolji podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava i vijest o razvoju obećavajućeg cjepiva protiv koronavirusa.

Dodatnu potporu cijenama pružila je izjava saudijskog ministra za naftu princa Abdulaziza bin Salmana da bi vodeći proizvođači nafte mogli prilagoditi dogovor o ograničenju opskrbe bude li postignut konsenzus.

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 43 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela poskočila 3,41 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje.

Uzrok tome je, kako smo ranije spomenuli, vijest Pfizera i BioNTecha o njihovom eksperimentalnom cjepivu i njegovoj učnkovitosti od 90%, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

Objava je pokrenula val optimizma na tržištima.

“Cijene imovine reagiraju brže od realnog gospodarstva a nafta i ostala rizična imovina danas reagiraju pozitivno na vijest o Pfizerovom cjepivu”, prenosi Poslovni.hr.

IZVOR: Poslovni.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!