Češka traži preko 300 tisuća radnika, poslodavci snizili kriterije za zapošljavanje

poslodavci, ponuda poslova, radnici
Pixabay
Češki mediji već su komentirali kako je postalo dovoljno da potencijalni zaposlenici ne piju i da žele doći na posao, a sindikati predlažu poslodavcima da povećaju plaće

U Češkoj je u kolovozu bilo registrirano oko 230.000 nezaposlenih osoba, što znači da nezaposlenost i dalje stagnira na rekordno niskoj razini od 3,1 posto. Međutim, trenutačno se na burzi rada nudi čak 313.000 radnih mjesta.

Poslovi se nude i u privatnim tvrtkama i u javnom sektoru. Najviše radnih mjesta dostupno je u Pragu, i to oko 63.000, a nezaposlenost u glavnom gradu je prilično niska s 2,2 posto. Najmanje radnih mjesta slobodno je u regiji Karlovi Vari, nekih 8.700.

Najveća je potražnja u građevinskom sektoru, potom u montaži proizvoda, a traženi su i vozači teretnih automobila i radnici u ugostiteljstvu. S obzirom na situaciju, poslodavci su prilagodili kriterije te ne zahtijevaju punu kvalifikaciju niti određeni stupanj obrazovanja. Češki mediji već su komentirali kako je postalo dovoljno da potencijalni zaposlenici ne piju i da žele doći na posao, prenosi Poslovni dnevnik.

Sindikati pak vjeruju da bi poslodavci mnogo brže nalazili potrebnu radnu snagu kad bi povećali plaće. Prosječna mjesečna primanja u Češkoj porasla su za 8,6 posto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lani, tako da sad prosječna plaća iznosi oko 1.250 eura bruto, tj. oko 1.000 eura neto.