Njemačka traži 1,2 milijuna radnika, otvara granice i stranim radnicima

angela merkel, njemačka
Wikipedia
Njemačka vlada radi na prijedlogu zakona kojim bi se ukinula postojeća ograničenja za zapošljavanje radnika iz trećih država

Njemačko gospodarstvo zbog kriznog manjka radne snage ostaje bez tridesetak milijardi eura godišnje. Državi trenutačno nedostaje oko 1,2 milijuna radnika, a Ekonomski institut (IW) procijenio je da se za čak 440.000 radnih mjesta neće pronaći zaposlenici koji već žive u Njemačkoj.

S obzirom da prijeko potrebnu radnu snagu ne mogu naći ni u cijeloj Europskoj uniji, Njemačka priprema teren za zapošljavanje radnika iz trećih država. Radi se na novom zakonu o imigraciji koji bi olakšao dovođenje zaposlenika, piše Poslovni dnevnik.

Njemački poslodavci bez ikakvih problema mogu zaposliti fakultetski obrazovanu osobu, ali je proces nešto kompleksniji kad su u pitanju radnici sa srednjom stručnom spremom. Tvrtka tada mora dokazati da na njemačkom tržištu rada nema osoba koje bi mogli zaposliti na toj poziciji. Usto, strancima je mnogo lakše dobiti posao ako se njihovo zanimanje u Njemačkoj smatra deficitarnim.

Prijedlog novog zakona uključuje ukidanje oba spomenuta ograničenja, što pokazuje da Njemačka više ne traži samo stručnjake, već i kvalificirane radnike bez diplome. Međutim, imigracija je u Njemačkoj već nekoliko godina izrazito osjetljiva tema zbog masovnog priljeva izbjeglica tijekom migrantske krize.

Tako je prijedlog zakona izazvao burne reakcije od strane desne oporbe, ali i od Kršćansko-demokratske unije. Iz stranke kancelarke Angele Merkel istaknuli su da zakon ne smije omogućiti dodatni priljev izbjeglica i nekvalificiranih radnika, a iz kluba zastupnika Alternative za Njemačku upozorili su i da bi zapošljavanje stranaca iz trećih država moglo dovesti do smanjenja plaća lokalnih radnika.