Al-Kaida prijeti Macronu te poziva na ubijanje

Screenshot (AFP)

Nakon izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o slobodi izražavanja, grupa Al-Kaida islamskog Magreba – Aqmi pozvala je početkom ovog tjedna svoje pristaše da ubijaju sve ljude koji vrijeđaju poslanika Muhammeda.

Tijekom navedenog obraćanja Al-Kaide koji se odvio početkom ovog tjedna, točnije u ponedjeljak, Al-Kaida je također zaprijetila osvetom Macronu, koji je, prisjetimo se, branio pravo objave karikatura o poslaniku.

“Ubijanje onog ko vrijeđa poslanika predstavlja pravo svakog muslimana koji je u mogućnosti to primijeniti”, navode, a prenosi Al Jazeera.

Macronova izjava reakcija na ubojstvo nastavnika

Aqmijeva reakcija odnosila se na nedavnu Macronovu izjavu tijekom odavanja počasti ubijenom nastavniku povijesti Samuelu Patyju.

Naime, Samuela je ubio Čečen jer je na svom satu govorio o slobodi izražavanja te tom prigodom pokazao svojim učenicima karikature poslanika Muhammeda.

Macron je tada izjavio kako Francuska u ime slobode izražavanja ne će odustati od karikatura.

Paljenje portreta Macrona

Njegova izjava je izazvala val kritika, protesta i bojkota francuskih proizvoda u muslimanskom svijetu.

ekoliko je tisuća ljudi posljednjih dana prisustvovalo nizu demonstracija protiv Francuske u muslimanskim zemljama, a prisutni su prosvjednici palili francuske zastave i Macronove portrete.

“Bojkot je jedan zadatak, ali to nije dosta”, izjavio je Aqmi te pozvao na “osvetu” dok je “mučenikom” nazvao čovjeka koji je Patyju odrubio glavu.

“Ne zaboravljamo vaše užasno djelovanje”, dodala je grupa, aludirajući na predsjednika Francuske.

IZVOR: Al Jazeera

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!