Kako je Macron stvorio novu Jugoslaviju

Makedonija
Foto: YouTube

Albanija i Sjeverna Makedonija dobile su odbijenicu za početak pregovora s EU. To je prilika kojoj se iz prikrajka nadala Srbija. Sada su im otvorena vrata za stvaranje male trgovačke (na istok pomaknute) nove „Jugoslavije“?

U listopadu je francuski predsjednik Emmanuel Macron odlukom da ne da zeleno svjetlo Albancima i Makedoncima za približavanje Europskoj uniji otvorio mali milijun frontova. Službeni francuski stav je da se mora promijeniti način pristupanja europskoj uniji jer su unutra ušle zemlje koje nisu provele suštinske reforme. Macron to želi mijenjati. Opravdanja čak, kažu kritičari, ima u odbijanju Albanije koja nije riješila velike probleme s korupcijom i kriminalom, ali kolateralno je stradala Sjeverna Makedonija. Država koja je promijenila i ime da bi mogla ući u pregovore. Nije pomoglo.

Prevareni (Sjeverni) Makedonci

Osjećaju li se Makedonci (isprika, Sjeverni Makedonci) prevareno? Popustili su Grcima da bi krenuli u svoje (kako ga vide) bolje sutra, a od toga ništa. Zato i čudi i ne čudi izjava predsjednika Steve Pendarovskoga koji im razumijevanja za Macronov potez. A što je mogao? Reći da se ne slaže, s očito, s novim vladarom Europske unije? Pokunji se i kimaj glavom.

Macron je ovim potezom pokazao da je novi gazda Staroga kontinenta. Merkel je lanjski snijeg. Ovim je francuski predsjednik pokazao mišiće i oporbi u svojoj zemlji, kupivši poene konzervativaca na domaćem tržištu. Zamjerke mu upućuju da se ovim pokazuje slabost i sebičnost Europske unije, nedostatak vjerodostojnosti i vizije.

Viziju zato ima Aleksandar Vučić. Odmah je aktualizirao, a i prije spominjao, stvaranje mini-Schengena; ekonomske suradnje država europskog jugoistoka koje neće skoro u EU. Srbiji zatvaranje poglavlja u pregovorima s Europskom unijom ide vrlo sporo i niz je razloga zbog kojih će pričekati neko vrijeme do ulaska. Kosovsko pitanje, unutrašnji problemi umorne EU, ali i kočenje baltičkih zemalja kojima smeta uska povezanost Beograda i Moskve. Pokrene li još Hrvatska jednog dana i pitanje ratne odštete, povrata arhiva ili informacija o nestalima, Srbija će dugo biti u čekaonici.

Osovina Beograd – Skoplje – Tirana

Dotad se nadaju što više profitirati. U mini-Schengenu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom svatko se nada gospodarskom rastu svoje zemlje kroz ukidanje trgovinskih barijera. Ali gleda se s oprezom na Vučićevu ideju stvaranja ekonomske zajednice. Je li to nova Jugoslavija, pomaknuta nešto jugoistočnije? Sjeverna Makedonija i Albanija su već dogovorile da će sa Srbijom uvelike olakšati komunikaciju pa će se granica prelaziti koristeći samo osobnu iskaznicu.

Ponudili su suradnju i Kosovu, BiH i Crnoj Gori. To je ipak manje vjerojatno. Uđe li Kosovo u bilo kakvu suradnju sa Srbijom, uvelike će omekšati ono što ne želi, granicu svog sjevernog dijela s Beogradom. BiH ima toliko unutrašnjih problema da nema snage uopće razmotriti kako sudjelovati u ovom udruženju (podsjetimo samo da tamošnje vlasti EU nisu dostavile nikakav odgovor na čak 20 pitanja u sklopu priprema za europske integracija). Treća ponuda je Crnogorcima. Oni su najbliže Europskoj uniji i ne žele to ugroziti.

F. M.