9 od 10 najsiromašnijih regija u sjevernoj Europi nalazi se u Ujedinjenom Kraljevstvu

Ujedinjeno Kraljevstvo, UK, Brexit
Pixabay
Jaz između najbogatije i najsiromašnije regije u Ujedinjenom Kraljevstvu najveći je među svim zemljama Europske unije

Iako Britanija ima sličnu gospodarsku strukturu kao i druge države sjeverne Europe, obilježava ju mnogo veća unutrašnja nejednakost. Tako se, primjerice, pokazalo da je središnji dio Londona najbogatije područje u sjevernoj Europi, ali na ostatku tog popisa nema nijedne druge britanske regije.

S druge strane, čak devet regija iz Ujedinjenog Kraljevstva našlo se na popisu deset najsiromašnijih u sjevernoj Europi, objavio je The London Economic. Jedinu iznimku čini Hainaut u Belgiji.

U recentnom izvješću objavljenom na web stranici Inequality Briefing (Izvješća o nejednakosti) stoji da se Zapadni Wales, Durham, Tees Valley, Južni Yorkshire i Sjeverna Irska nalaze visoko na popisu najsiromašnijih regija u Europi.

Kad je u pitanju raspoloživi dohodak, druga istraživanja koje je proveo Inequality Briefing pokazala su da je jaz između najbogatije i najsiromašnije regije u Ujedinjenom Kraljevstvu najveći među svim zemljama Europske unije.

Pokazalo se i da se cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo gospodarski oslanja na London i njegovu okolicu. Jedina britanska regija osim glavnog grada u kojoj je BDP veći od prosjeka EU je jugoistok Engleske, što znači da samo 27 posto britanske populacije živi na područjima bogatijima od europskog prosjeka.

Potpredsjednik Centra za europsku reformu Simon Tilford smatra da u Britaniji postoje tri vodeća problema. Znatan dio radne snage ne raspolaže dostatnim vještinama, infastruktura je slabo razvijena i ne postoji dovoljno cjenovno pristupačnog stanovanja, a sva politička i gospodarska moć u državi je centralizirana i ograničena na London.

Tilford tvrdi i da će nadolazeći Brexit samo pogoršati većinu ovih problema, a možda i sve. Zaključio je da će se regionalne nejednakosti u Britaniji dodatno zaoštriti pa će sve veći postotak populacije živjeti u područjima znatno siromašnijima od europskog prosjeka.