Brexit će Britance koštati od 500 do 800 funti po stanovniku

Brexit, UK, Europska unija
Public Domain Pictures
U zadnje vrijeme u britanskoj se javnosti sve više progovara o realnim problemima koje bi Brexit mogao donijeti zemlji
Referendum o Brexitu u Ujedinjenom Kraljevstvu održan je prije više od dvije godine, a mnogi Britanci i dalje iskazuju nezadovoljstvo rezultatima. Službeni datum Brexita, 29. ožujka 2019., približava se sve brže, a London i Bruxelles još uvijek vode pregovore. Britanska premijerka Theresa May jučer se tako sastala s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, neformalnim vođom Europske unije, kako bi razgovarali o planu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

U zadnje vrijeme u britanskoj se javnosti sve više progovara o realnim problemima koje bi Brexit mogao donijeti zemlji, piše Poslovni dnevnik. Tako su se nedavno pobunili britanski farmeri, tvrdeći da će zbog izlaska iz EU ubrzo imati problematičan manjak radne snage. U poljoprivrednom sektoru zaposleno je oko 60.000 sezonskih radnika, ali samo jedan posto čine Britanci – većina dolazi iz Bugarske ili Rumunjske.

Iako je jedan od glavnih razloga za napuštanje EU bilo zaustavljanje štetnih posljedica slobode kretanja, sad se iznose prijedlozi da se za takve sezonske poslove uvedu određene kvote za zapošljavanje stranaca. Helen Wahtely iz Konzervativne stranke naglasila je da će Brexit dodatno otežati postojeći problem manjka radne snage u poljoprivredi i založila se za plan uvođenja kvota za sezonske radnike iz zemalja koje nisu članice EU.

Stručnjaci iz britanskog Nacionalnog instituta za ekonomska i socijalna istraživanja iznijeli su izračun prema kojem će napuštanje Unije prema izlaznom planu premijerke po stanovniku koštati 500 funti. Izlazak bez dogovora s EU koštao bi 800 funti godišnje po stanovniku.

Zbog ovakvih se pitanja sve više poziva na novi referendum o dogovoru za izlazak kojeg bi Ujedinjeno Kraljevstvo sklopilo s Unijom. Poznate novine Independent pokrenule su peticiju za to pitanje koju je potpisalo već 400.000 ljudi. Istovremeno, šef diplomacije Boris Johnson i David Davis zadužen za Brexit dali su ostavke jer plan premijerke May ne smatraju dovoljno radikalnim.