Čak 84 posto Europljana želi ukinuti pomicanje sata, EU podržava prijedlog

pomicanje sata, zimsko vrijeme
Pixabay
Prema jednom prijedlogu, svaka zemlja članica EU mogla bi odabrati hoće li usvojiti ljetno ili zimsko računanje vremena kroz cijelu godinu

Europska komisija financirala je anketu u kojoj su građani Europske unije ovog ljeta mogli izraziti svoje mišljenje o praksi pomicanja sata. Anketa je bila otvorena od početka lipnja do kraja kolovoza, a u njoj je ukupno sudjelovalo preko 4,6 milijuna ljudi.

Čak 84 posto ispitanika glasovalo je za ukidanje pomicanja sata, a kao preferirani oblik računanja vremena naveli su ono ljetno. Po njemu bi sat bio trajno namješten na dva sata više od vremena po Greenwichu.

Najbolji odaziv na anketu zabilježen je u Njemačkoj, gdje je svoje mišljenje izrazilo 3,79 posto ukupne populacije. Slijedi Austrija s 2,94 posto stanovništva. Najslabije su se odazvali Talijani (0,04%) i Britanci (0,02%).

Komisija sad još ozbiljnije predlaže da se ukine pomicanje sata, piše BBC. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da milijuni ljudi “vjeruju da bi u budućnosti ljetno vrijeme trebalo biti na snazi cijele godine, a to će se i dogoditi”.

Komisija još uvijek nije iznijela konkretni prijedlog na ovu temu, ali spominje se opcija kojom bi se svakoj zemlji članici EU omogućilo da se sama odluči za zimsko ili ljetno računanje vremena. Takvo rješenje bilo bi “suverena odluka svake zemlje članice”, objasnio je glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein.