U Kini rođene genetski modificirane bebe – struka zgrožena

DNK
Pixabay
Kineski znanstvenik u ponedjeljak je izvijestio da je prvi put u povijesti uspio “stvoriti” genetski modificirane bebe, što za sobom povlači duboke medicinske i etičke nedoumice, prenose svjetski mediji.  

U istraživanju koje bi bilo protuzakonito da je izvedeno u većini zemalja svijeta, profesor He Jiankui i kolege tvrde da su obavili izmjene na genima embrija sedam parova koji su podvrgnuti umjetnoj oplodnji, piše Independent.

Rezultat njihovih napora je zdrava trudnoća i rođenje, početkom mjeseca, dviju zdravih djevojčica koje su prirodno otporne na HIV, rekao je prof. He, koji je o svojem postignuću izvijestio u nedjelju putem YouTubea.

He, koji se obrazovao na prestižnome američkom Stanfordu pojasnio je da je gene embrija modificirao na način da postanu otporni na zarazu HIV-om. Kazao je da je “eliminirao gen pod nazivom CCR5 kako bi djevojčice postale otporne na HIV ako s tim virusom ikada dođu u kontakt”.

Lulu i Nana

“Djevojčice ‘Lulu’ i ‘Nana’ na ovaj su svijet došle kao zdrave bebe prije nekoliko tjedana”, izvijestio je He, dodavši da mu cilj nije bio izliječiti ni spriječiti razvoj neke nasljedne bolesti nego omogućiti jedinki prirodnu otpornost na virus HIV-a, prenio je dpa.

Objasnio je da je i da je ‘operativni zahvat’ na oplođenim jajašcima izveo koristeći CRISPR/cAS9 sustav za prepravljanje genoma koji omogućuje obavljanje zahvata na genomu živih bića dosad neviđenom i preciznošću i lakoćom.

Zasad nema neovisne potvrde o Heovu postignuću, niti je ono objavljeno u nekome stručnom glasilu. No prof. He je o njemu progovorio u ponedjeljak u Hong Kongu pred organizatorima međunarodne konferencije o modifikaciji gena koja počinje u utorak.

Znanstvenik koji radi na sveučilištu Southern University of Science and Technology u Shenzhenu kazao je da je postupak genetske modifikacije protekao uspješno te da je “genska modifikacija obavljena isključivo na genu koji sprečava zarazu HIV-om”.

Identitet roditelja i djece nije otkriven, no He tvrdi da je otac djevojčica HIV pozitivan te da je želio spriječiti zarazu kod djece zbog diskriminacije s kojom se i sam susreće.

Znanstveno-tehnološki fakultet na kojem He zaposlen ogradio od ovog postupka, priopćio da za to nije znao i namjerava provesti istragu.

Monstruozni eksperiment

Struka uglavnom kritizira postignuće, jer će, ako se pokaže vjerodostojnim, biti odraz dubokoga sraza između znanosti i etike, a neki ga nazivaju “monstruoznim eksperimentom” na ljudima.

“Bez obzira na to je li ono što je iznio znanstvenik He istinito ili nije, ovakve pokušaje i objave treba najoštrije osuditi”, smatra Peter Dabrock, predsjednik njemačkoga Vijeća za etička pitanja te dodaje da je vrlo teško predvidjeti i držati pod kontrolom sekundarne i kasnije efekte modificiranja gena.

Dodaje da je modificiranje gena eksperimentalno te da se još uvijek povezuje s razvojem raznih mutacija, koje kasnije u životu pojedinca mogu prouzročiti razne probleme na genima, uključujući i razvoj raka.

Stručnjak za matične stanice na Kraljevskom koledžu u Londonu Duško Ilić osupnut je potezom kineskih znanstvenika. “Ako oni ovo zovu etičkim, onda je njihova percepcija etike znatno drugačije od one u ostatku svijeta”.

Naglasio je kako se infekcija HIV-om itekako može držati pod kontrolom i ako se to čini, nema gotovo nikakva rizika za prijenos virusa na dijete.

Profesor etike na Oxfordu Julian Savulescu tvrdi da je, ako se pokaže istinitim, ovo “monstruozan eksperiment”.

Zameci su bili zdravi, nisu imali nikakve otkrivene bolesti. “Izlaganje zdravog djeteta rizicima editiranja gena nema nikakvog smisla”, naglasio je.  (Hina)