Jupiter ima 12 satelita za koje nismo znali, a jedan od njih je bizaran

Jupiter
Foto: Pixabay
Astronomi su otkrili 12 novih satelita koji kruže oko Jupitera, a jedan od njih je neobičnog ponašanja

Dok njih 11 kruži u istom smjeru, jedan to ne radi, što može dovesti do potencijalnog sudara. Kako kaže poznati znanstvenik Scott Sheppart iz Carnegie Instituta za znanost u Washingtonu “Vozi niz autocestu na pogrešnoj strani ceste”.

Sheppard i njegovi kolege pronašli su satelite dok su tražili planet koji bi mogao postojati izvan orbite Neptuna, kolokvijalno poznat kao Planet Devet. Jupiter je slučajno bio vidljiv na istom području, najudaljenijih objekata solarnog sustava, koje je tim pretraživao u Čileu 2017. godine pomoću četverometarskog teleskopa Viktor Blanco.

Istraživači su pronašli desetak predmeta koji se kreću oko Sunca jednako kao i Jupiter. Daljnje promatranje potvrdilo je postojanje satelita i orbita: dva unutarnja satelita koja kruže u istom smjeru kao i Jupiter, devet vanjskih satelita koji kruže oko planeta u suprotnom smjeru i “izgubljenog putnika”.

“Izgubljeni putnik”

Kretnje svih osim “izgubljenog” satelita normalne su za Jupiterove satelite koji sada broji njih 79. Znanstvenici vjeruju da su unutarnji sateliti stvoreni od diskova plina i prašine koji su kružili oko divovskog planeta u ranim danima Sunčevog sistema, slično kako su se planeti formirali oko Sunca. Vanjski sateliti su vjerojatno bili slobodno plutajući prostorni hridi koji su se sudarili kad su se približili, a njihova suprotna orbita određena je smjerom kojim su se približili Jupiteru.

Jedan satelit se u potpunosti ističe. Tim istraživača ga naziva Valetudo prema rimskoj božici zdravlja. Sićušan i udaljen oko kilometra, kruži u istom smjeru kao i Jupiter ali pored retrogradnih satelita. Kao rezultat toga Valetudo je vjerojatno osuđen na sudar s jednim ili više satelita. Istraživači još uvijek računaju kada će se to dogoditi. Očekuje se za 100 000 ili milijardu godina.

Valetudo može biti posljednji ostatak većeg objekta koji je već izdržao nekoliko sudara, ili iz obitelji satelita kojisu bili razbijeni na crijepove. “To je vjerojatno najveći preživjeli član, ako ne i jedini”, kaže Sheppard.

Izvor: ScienceNews