Do priželjkivanog stupnja ublažavanja klimatskih promjena najvjerojatnije neće doći

klima, energija, promjene
Pixabay
Do priželjkivanog stupnja ublažavanja klimatskih promjena najvjerojatnije neće doći jer se potrošnja energije ne ograničava u skladu s Pariškim sporazumom

Wofganga Cramer, jedan od 380 klimatskih stručnjaka koji su utemeljili dobrovoljnu zajednicu kako bi pojačali javne spoznaje o ozbiljnosti klimatskih promjena, podsjetio je da je upotreba energije „srce aktualnih klimatskih promjena“, te iznio procjene da će prema planovima vlada ona do 2030. porasti za 40 posto, dok bi odlučnije politike trebala zadržati rast potrošnje energije na 20 posto.

Potrošnja energije bi prema konzervativnim scenariju do 2030. na Sredozemlju mogla premašiti 1,4 milijarde tona ekvivalentne nafte, dok proaktivni scenarij nalaže potrošnju malo višu od 1,2 milijarde, kazao je Cramer.

Tona ekvivalentne nafte je količina energije koja se oslobađa spaljivanjem jedne tone sirove nafte i iznosi oko 11630 kilovatsati

Cramer je tome dodao da bez potpunog izbacivanja ugljika iz proizvodnje energije do 2050. godine, što također zahtjeva značajna smanjenja upotrebe energije, na Sredozemlju neće biti moguće postići održivi razvoj.

Klimatske promjene posebno pogađaju Sredozemlje, na kojem je prosječna godišnja temperatura zraka porasla 1,6 Celzijeva stupnja u odnosu na 1880. godinu, dok je svjetski prosjek 1,2 Celzijeva stupnja, kazao je. (Hina)