Uspješni probni let prototipa kineskog mlažnjaka C919

zrakoplov, test, Kina
Wikipedia
Treći prototip kineskog putničkog zrakoplova C919 u petak je uspješno odradio prvi probni let, objavili su proizvođači, učinivši time korak naprijed u afirmiranju Kine kao globalnog aktera u putničkom prijevozu.

Zrakoplov C919, koji predstavlja konkurenciju Boeingu 737 i Airbusu SE A320, smatra se simbolom kineskih ambicija u putničkom zrakoplovstvu te politike predsjednika Xi Jinpinga koja smjera unapređenju proizvodnih kapaciteta.

COMAC, kineska zrakoplovna kompanija, u priopćenju na svom službenom mikroblogu objavila je da je zrakoplov sigurno sletio u šangajsku zračnu luku u 12,45 po lokalnom vremenu, nakon što je bio u zraku sat vremena i 38 minuta.

Zrakoplov će se uskoro uputiti u Sian, grad u središnjoj Kini, na dodatne probne letove s naglaskom na aeroelastičnost i kalibriranje brzina, rekli su iz kompanije

Drugi prototip zrakoplova C919 testiran je u prosincu 2017., sedam mjeseci nakon što je to učino prvi prototip mlažnjaka C919.

COMAC je kazao kako sastavlja još tri prototipa te kako će svih šest tijekom iduće godine imati probne letove.

Zrakoplov C919 ima desetine kupaca koji su naručili ili najavili kupovinu ukupno 815 mlažnjaka.

COMAC želi dobiti odobrenja nadležnih kineskih agencija za puštanje u promet zrakoplova do 2020., kao i Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost, koja je u travnju pristala započeti proces certificiranja. (Hina)