Uspješna misija Sojuza – meteorološki satelit u orbiti

Sojuz, lansiranje, satelit
YouTube
Raketa Sojuz, koja je poletjela iz Gvajane uspješno je u orbitu lansirala Metop-C, meteorološki satelit europske agencije Eumetstat, odgovorne za razvoj meteoroloških satelitskih sustava.

Sojuz je poletio 6. studenog u 21.47 po mjesnom vremenu (1.47 po srednjeeuropskom) s lansirne postaje u Sinnamaryju u francuskoj Gvajani.

Odvajanje satelita realizirano je, kako je i predviđeno, nešto više od sat vremena nakon polijetanja.

Satelit Metop-C treći je i posljednji satelit programa posvećenog primijenjenoj meteorologiji, priopćio je Arianespace.

Metop-A i Metop-B, lansirani iz Bajkonura u Kazahstanu 2006., odnosno 2012., i dalje su u funkciji, izvijestila je tvrtka.

Misija satelita Metop je praćenje meteoroloških prognoza od 12 sati do deset dana unaprijed.

Tvrtka Arianecespace izvijestila je da lansiranje trećega i posljednjeg satelita iz programa EPS (Eumetstat polar sistem), zajedno s Eumetstatom i Europom pridonosi poboljšanju meteoroloških prognoza i praćenju klimatskih promjena na globalnoj razini.

Riječ je o osmome lansiranju tvrtke Arianespace iz Gvajane u ovoj godini i drugome s raketom Sojuz s lokalnoga lansirnog poligona Sinnamary.

Sojuz je 11. listopada imao jedno neuspjelo lansiranje s poligona u Bajkonuru.

Let Sojuza prema Međunarodnoj svemirskoj postaji s astronautima Nickom Hagueom i Aleksejem Ovčininom prekinut je dvije minute nakon polijetanja, pošto su se astronauti automatskim putem katapultirali iz letjelice.

U skladu sa zaključkom istražnog povjerenstva objavljenom prošli četvrtak poremećaj, koji je izazvao nesreću bio je posljedica “deformacije” jednog prijamnika prilikom sklapanja rakete u Bajkonuru. (Hina)