Udruga za blockchain i kriptovalute – UBIK

Slika: flickr
Ideja i potreba za osnivenjem udruge

Osnovana je Udruga za blockchain i kriptovalute – UBIK, s ciljem stvaranja kriptovalutne zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj koja bi se bavila edukacijom javnosti i razvojem regulacija unutar države. Udruga je registrirana 13. veljače, a s radom je započela 17. veljače 2018. godine.

Ideja osnivanja udruge građana pojavila se među članovima Bitcoin Group Zagreb meetupa već početkom 2016. godine, a 16. lipnja 2016. održan je i meetup ove grupe koji je trebao poslužiti kao osnivački sastanak nove udruge. No akcije dogovorene na tom meetupu zbog nedostatka entuzijazma nikad nisu provedene u djelo i udruga nije upisana u Registar udruga unatoč već spremnom statutu.

Ideja koja stoji iza UBIK-a potaknuta je sve većom uporabom tehnologije blockchain u Hrvatskoj i širom svijeta. Članovi su brojni entuzijasti, programeri, odvjetnici te autori knjiga koji se bave i proučavaju navedenu tehnologiju.

Sastanak UBIK-a s Poreznom upravom

Upravni odbor UBIK-a sastao se 9. veljače sa Središnjim uredom Porezne uprave kako bi razgovarao o pitanjima koja pokrivaju oporezivanje kapitalnih dobitaka ostvarenih trgovanjem kriptovalutama, provođenje ICO-a (Inicijalna Ponuda Kovanica – financijski instrument) od strane hrvatskog trgovačkog suda, plaćanje kriptovalutama i poslovanja trgovačkih društava koja se bave rudarenjem i slično.

Članovi Porezne uprave bili su otvoreni i spremni na suradnju u svrhu pronalaženja rješenja za pitanja koja se nalaze u poreznom zakonu.

Do sada se više od 70 članova pridružilo UBIK-u. Jedan je od njih i Nikola Škorić, organizator UBIK-a, a ujedno i domaćin susreta Bitcoin Group Zagreb i osnivač firme Electrocoin, koja nudi usluge trgovanja bitcoinom.

Navodno je više od 25.000 građana Hrvatske uložilo u kriptovalute. Škorić želi da sljedećih 20 hrvatskih ICO-a imaju svoje sjedište u Hrvatskoj, navodeći kako se firme na Zagrebačkoj burzi koje koriste tehnologiju blockchain moraju oslanjati na usluge inozemnih mehanizama i entiteta zbog nedostatka zakona i propisa na domaćem tržištu.

Škorić je rekao za Poslovni dnevnik:

“Želimo da vaše tvrtke budu registrirane kao hrvatske tvrtke i da zarada dolazi u Hrvatsku, a isto tako potrebno je proširiti bazu stručnjaka koji mogu raditi na ovoj tehnologiji.”

Izvor: COINTELEGRAPH