Tvrtka Neuralink dobila je odobrenje za početak kliničkog ispitivanja implantata u ljudskom mozgu za pacijente s paralizom

Elon Muskova startup tvrtka Neuralink, koja se bavi razvojem čipova za mozak, dobila je odobrenje za početak regrutacije za prvo kliničko ispitivanje svog implantata namijenjenog pacijentima s paralizom.

Ispitivanje je namijenjeno osobama s paralizom uzrokovanom oštećenjem vratne kralježnice ili amiotrofnom lateralnom sklerozom, no tvrtka nije otkrila koliko će sudionika biti uključeno u ispitivanje koje će trajati otprilike šest godina.

Ispitivanje će koristiti robota za kirurško postavljanje implantata za sučelje između mozga i računala (BCI) u područje mozga koje kontrolira namjeru za kretanje. Neuralink dodaje da je njihov početni cilj omogućiti ljudima upravljanje računalnim kursorom ili tipkovnicom samo svojim mislima.

Iako je tvrtka prvotno planirala dobiti odobrenje za implantaciju uređaja u 10 pacijenata, pregovarala je s Američkom agencijom za hranu i lijekove (FDA) o smanjenju broja pacijenata nakon što je agencija izrazila zabrinutost za sigurnost, prema izjavama trenutnih i bivših zaposlenika. Nije poznato koliko pacijenata je FDA konačno odobrila.

Musk ima velike ambicije za Neuralink i tvrdi da će olakšati brze kirurške implantacije svojih čipova za liječenje stanja poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije.

U svibnju je tvrtka objavila da je dobila odobrenje od FDA-a za prvo kliničko ispitivanje na ljudima, iako je već bila pod federalnim nadzorom zbog postupka testiranja na životinjama.

Čak i ako se utvrdi da je uređaj za sučelje između mozga i računala siguran za ljudsku upotrebu, prema stručnjacima će potencijalno trebati više od desetljeća da tvrtka dobije odobrenje za komercijalnu upotrebu.