Teslina ideja o zamjeni baterija na stanicama umjesto punjenja

Foto: Tesla
Zamjena baterija

Nedavno predani Teslin patent otkriva planove za budućnost električnih automobila. Umjesto punjenja baterija mušterije će moći jednostavno i brzo zamijeniti iste. Ovaj će princip rada biti namijenjen za Model S i Model X. Kada auto priđe stanici, umjesto priključka za punjenje dočekat će ga dizalica i tehničar koji je zadužen za zamjenu baterije. Prazna se baterija skida, stavlja na punjenje i čeka se do dolaska sljedećeg automobila dok se puna baterija ugrađuje natrag. Proces zamjene trebao bi trajati svega 15 minuta.

Tesla već gradi stanice u Bostonu i Chicagu te u jednom dijelu južne Australije. Punjenje baterija može trajati 30 – 50 minuta, a možda i više, stoga je to dosta nezgodno pri planiranju dužeg puta. Na ovaj način zaustavljanje na stanici traje svega nekoliko minuta duže u usporedbi sa stajanjem na pumpnoj stanici radi dolijevanja goriva. Zaustavljanje i zamjena baterije od 15-ak (a možda i manje) minuta je naravno mnogo prihvatljivije nego čekanje da se baterija ponovo napuni. To je ujedno i odgovor na problem punjenja, koji je oduvijek bio prisutan.

Iako je patent objavljen, to ne znači da će Tesla početi odmah i raditi na projektu. Bit će potrebno neko vrijeme i analize kako bi vidjeli isplati li se, i u kojoj mjeri, uopće ulaziti u takvo nešto.

Drugi pokušaj

Ovo nije prvi takav pokušaj, naime 2014. godine pokrenuli su pilot-projekt gdje zamjena baterije traje manje od 3 minute. Tada su ljudi iz Tesle mislili da bi to jednog dana mogao biti proces od svega jedne minute.

Iako se zasada spominju samo dva Teslina modela, u igru je ušao i Teslin kamion Semi. Kamioni koji su namjenjeni za duge vožnje zasigurno bi profitirali od ovakvog sistema zamjene baterije. To bi im omogućilo kratka zaustavljanja i u potpunosti bi uklonio jedini (glavni) nedostatak u odnosu na konvencionalne kamione.

Na videu je prikazan eksperiment u kojem se može vidjeti da su za vrijeme jednog klasičnog punjenja dva električna automobila zamijenila svoje baterije.

Kako tehnologija zamjene baterija funkcionira, može se vidjeti na sljedećem videu.

Izvor: Futurism