SpotMini – najnoviji proizvod Boston Dynamics-a

SpotMini / YouTube
SpotMini – evolucija iz BigDoga

Boston Dynamics je u vlasništvu japanskog konglomerata SoftBank, ogromne multinacionalne tvrtke koja je posljednjih godina izvršila nekoliko akvizicija (Arm Holdings, Telco Springa i ima znatne udjele u tvrtkama Uber, Nvidia, Slack i WeWork). Do 2017. godine tvrtka je bila u vlasništvu Googlea, odnosno tvrtke Alphabet (holding kompanija osnovana od strane Googlea).

SpotMini je najnoviji robot ove tvrtke, evolucija iz BigDoga, koji je napravljen još 2009. godine. Taj je robot bio napravljen kako bi se koristio za vojne potrebe i imao je mogućnost nositi teret od 150 kila. Projekt ipak nije zaživio na način na koji je bio zamišljen jer je vojska odbacila mogućnost korištenja robota žaleći se da je previše glasan. Budući da više nije bio potreban robustan robot namjenjen za teže vremenske uvjete, projekt se počeo razvijati na drugačiji način.

Sljedeći po redu došao je Spot u 2015. godini, mnogo manja verzija s jednako dobrom ravnotežom. Godinu dana kasnije, Boston Dynamics proizveo je SpotMini, koji ima mirnije i ujednačenije pokrete i elegantniji izgled. To je u biti, mali četveronožni robot koji može raditi oko 90 minuta sa jednim punjenjem. Ima sveukupno 17 zglobova, visok je 76 cm, a težak svega 30 kilograma. Kako je tekla evolucija ovog robota možete vidjeti u videu ispod.

Sposobnost robota

Nedavno je izašao jedan zanimljivi video u kojemu se vidi kako SpotMini otvara vrata i pridržava ih kako bi drugi robot mogao nesmetano proći. Zvuči jako jednostavno da bi privuklo toliko pažnje, međutim ako obratimo pažnju na način kako to robot radi, onda možemo vidjeti kompleksnost cijelog čina i mehanike kretanja iza koje naravno stoji programiranje i usklađivanje pokreta. Prilikom otvaranja vrata, robot koji ima montiranu mehaničku ruku na leđima, otvara vrata drugom robotu koji to nije u mogućnosti napraviti. Mehaničkom rukom okreće kvaku i otvara vrata toliko da ih svojom prednjom nogom može pridržati. Nakon toga se pomiče u stranu pridržavajući vrata mehaničkom rukom, da bi ih nakraju uspio potpuno otvoriti.

Još je jedna zanimljiva situacija snimljna prilikom testiranja robota i njegovih mogućnosti. Naime ovaj put čovjek pokušava na sve načine otežati otvaranje vrata. Prvo ga hokejskom palicom onemogućuje da uhvati kvaku i izbija mehaničku ruku s vratiju. Nakon toga, čovjek ne dozvoljava robotu da otvori vrata naslanjajući se na njih, da bi ga nakraju u potpunosti odvukao od vrata. Robot se naravno vraća prvobitnom zadatku i cijelo je vrijeme vidljivo kako bez obzira na distrakcije pokušava ostvariti svoj cilj.

Ovakve su scene malo i jezovite za vidjeti te je iz toga razloga jedan dio internetske populacije negativno reagirao. Suradnju dvaju robota ili njihova mogućnost da prelazi zapreke u istoj mjeri kao i čovjek, a možda u nekim slučajevima i bolje, sigurno pobuđuju maštu i postavlja se uvijek pitanje zloupotrebe.

Izvor: CNBC, The Guardian