Smanjenje zagađenja okoliša zbog pandimije za oko 20 %

Zagađenje zraka
Foto: Pixabay

NASA je svojim modelima procijenila kako bi izgledalo zagađenje okoliša tijekom ove godine da nije bilo pandemije i usporedila te podatke s onima prikupljenima u stvarnosti

NASA-in Goddard Space Flight Center i njihov odjel za prikupljanje podataka i globalno modeliranje (GMAO) izradili su analizu zagađenja zraka u svijetu tijekom 2020. godine, uspoređujući stvarne podatke o ispuštanju dušikovog dioksida u atmosferu s onima koji bi bili očekivani da nije bilo pandemije i velikih zatvaranja i izolacija.

Otkako je pandemija COVID-19 počela značajno utjecati na život i poslovanje podaci prikupljeni iz satelita i na tlu pokazuju značajno smanjenje emisija štetnih plinova, no sigurno je da nije moguće sve pripisati djelomičnim lockdownima.

Više restrikcija, manje zagađenja

Razne restrikcije uvedene diljem svijeta su, prema njihovom izračunu, pridonijele tome da razina NO2 ispuštenoga u atmosferu tijekom ove godine bude manja za gotovo 20%, u usporedbi s pretpostavljenom “business as usual” situacijom.

Dušikov(IV) oksid nusproizvod je izgaranja fosilnih goriva u transportu i industriji, dvije grane koje su značajno pogođene uslijed pandemije. Za analizu ispuštanja ovog plina korišteni su podaci iz 46 zemalja i s preko 5.700 mjernih postaja. Na razini pojedinih gradova razine dušikovog dioksida bile su značajno niže nego što bi se očekivalo – u 50 od 61 grada pad je bio između 20 i 50%. U pandemijom najpogođenijim mjestima, Wuhanu i Milanu, zabilježene su 60% manje emisije NO2, a uslijedio je New York s padom od 45%.

Izvor: Bug.hr

Ovdje možete preuzeti našu aplikaciju!