Ruska Podmornica uspješno lansirala balističku raketu

U najnovijem koraku u ruskom vojnom programu, ruska podmornica Imperator Aleksandar III izvela je uspješno probno lansiranje balističke rakete Bulava, koja je dizajnirana za nošenje nuklearnih bojevih glava. Ovaj izvanredan uspjeh, koji je priopćilo rusko ministarstvo obrane, dodatno jača ruske kapacitete u nuklearnom naoružanju i vojnoj obrani.

Ovaj događaj označava ključni trenutak u testiranju Imperatora Aleksandra III, ruske nove podmornice na nuklearni pogon. Ispaljivanje balističkog projektila Bulava bilo je završni korak u procesu testiranja podmornice. Ova uspješna izvedba čini korak prema uključivanju podmornice u službu ruske mornarice, a konačna odluka o njezinom prihvaćanju u službu ovisit će o rezultatima testiranja.

Balistički projektil Bulava, lansiran s podvodne lokacije u Bijelom moru, blizu ruske sjeverne obale, demonstrirao je svoju preciznost i sposobnost dosezanja cilja na tisuće kilometara udaljenom poluotoku Kamčatka na ruskom Dalekom istoku. Ovo potvrđuje naprednu tehnologiju i mogućnost nosača nuklearnih bojevih glava da dospijevaju do udaljenih ciljeva.

Ministarstvo obrane nije navelo precizno datum kada je ovaj test izveden, no njegova uspješnost jasno ukazuje na napredak ruske vojne industrije i nuklearnog arsenala. Rusija se već duže vrijeme ističe kao jedan od ključnih aktera u nuklearnom naoružanju, a ovaj uspješan test samo potvrđuje njezinu sposobnost očuvanja i unapređivanja svoje vojne moći.

Ova vijest također budi zabrinutost u međunarodnoj zajednici, s obzirom na rastuće napetosti u vezi s nuklearnim naoružanjem i globalnom sigurnošću. S obzirom na ovaj uspjeh, pažnja svjetskih lidera i analitičara usmjerit će se prema budućim koracima Rusije i njezinim nuklearnim planovima.

Izvor: Advance.hr