Rollin’ Justin – humanoidni robot

Slika: Wikimedia Commons
Pomoć prilikom izgradnje staništa na Marsu

Njemački Aerospace Center (dio Instituta za robotiku i mehatroniku) proizveo je humanoidnog robota koji je namjenjen za pomoć pri izgradnji prvog ljudskog staništa na Marsu. Rollin’ Justin, kako su ga nazvali, može upravljati alatima, pomoći pri kućanskim poslovima ili pak pružati podršku prilikom izgradnje i održavanja staništa. Sposoban je hvatati leteće objekte, nositi predmete i pregledavati opremu.

Inženjeri rade na Justinovim tjelesnim sposobnostima već deset godina. Ugradili su mu dvije ruke s po četiri zglobna prsta, dok mu konstrukcija tijela dozvoljava nekoliko stupnjeva slobode gibanja. To Justinu omogućava obavljanje nekoliko kretnji istovremeno. Pomoću baze na četiri kotača te s instaliranim HD-kamerama i senzorima može se slobodno kretati i skenirati okolinu.

Visok je 1,93 metra i teži oko 200 kilograma, a jednom rukom može podignuti teret od oko 15 kilograma.

Visoka autonomnost

Za razliku od većine robota, koji se moraju unaprijed programirati i kojima se moraju dati eksplicitne upute za skoro svaki pokret, Justin može biti autonoman čak i u slučaju prekida veze s bazom. Zahvaljujući novim softverskim nadogradnjama ima sposobnost sinkroniziranja s ostalim računalima i sabirnim mjestima, a na kraju će moći i napuniti vlastitu bateriju priključivanjem na solarnu jedinicu.

U nedavnom testu Justin je u nekoliko minuta postavio neispravnu solarnu ploču u minhenskom laboratoriju, koji je putem tableta usmjerio astronaut u Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Izvor: OUTER PLACES, WIRED