Prvi električni motocikl izrađen tehnologijom 3D printa

električni motocikl, 3D
3Ders
Kompanija NOWlab koja se bavi tehnologijama aditivne proizvodnje izradila je gotovo u potpunosti 3D ispisan motocikl kako bi pokazala mogućnosti kreativnog inženjerstva.

Njemačka kompanija NOWlab predstavila je svoj konceptni proizvod – električni motociklNERA izrađen gotovo isključivo tehnologijom aditivne proizvodnje, odnosno popularno nazvanim 3D ispisom.

Svi dijelovi ovog motocikla koji su mogli nastati na ovaj način tako su i proizvedeni. 3D ispisivanjem nisu izrađene tek elektroničke komponente i elektromotor, dok su svi ostali dijelovi šasije, okvir, naplaci, gume, vilice i sjedalo – na ovaj ili onaj način nastali 3D ispisivanjem.

Ova se kompanija i inače bavi inovativnim tehnologijama pa su ovim projektom htjeli pokazati što se 3D pisačima sve može učiniti. Kotači bez pneumatskih guma, fleksibilni amortizeri i lagan ali čvrst okvir glavne su prednosti ovog motocikla pred klasičnima i najbolje dočaravaju mogućnosti današnjih 3D ispisnih tehnologija.

Cijelo vozilo teži tek 60 kilograma, s motorom i baterijama, a sastoji se od samo petnaest 3D ispisanih dijelova koji su sklopljeni u jednu cjelinu. Najveći od njih mjeri 120 x 45 x 20 cm.

Izvor: BUG