Vozilo Pop up – novi koncept vozila

Slika: Youtube
Nova ideja za smanjenje gužvi u prometu

Airbus i Italdesign otkrili su svoje planove o smanjenju gužve u gradovima i rasterećenju cestovnog prometa. Radi se o vozilu koje se sastoji od podloge s kotačima, putničke kapsule i letećeg drona. Koncept vozila, pod nazivom Pop Up, otkriven je na prošlogodišnjem sajmu automobila u Ženevi. Ako putnik zaglavi u prometu, putnička bi se  kapsula odvojila od svoje podloge s kotačima te bi se spojila na leteći dron, koji bi putnika potom odveo na željenu destinaciju zračnim putem. Airbus, koji je zamislio koncept uz Italdesign, vjeruje da bi vozilo moglo biti održivo rješenje u prometu, osobito u gradovima s velikim gužvama i zastojima.

Kombinacija cesta – zrak

Kombinacija putovanja zrakom i cestama putnicima omogućava kraće putovanje do željene destinacije. Postoji velik potencijal, pogotovo kada se uzme u obzir da nebo još uvijek nije prometno te je zasad i neiskorišteno. Putnici bi planirali svoje putovanje i rezervirali ga putem aplikacije, pri čemu sustav automatski predlaže najbolji i najbrži način putovanja. Ako let prevlada kao omiljeni način transporta, kapsula bi se odvojila od cestovnog modula koju bi preuzeo dron s pogonom od osam rotora s protusmjernim rotacijama propelera.

S obzirom na to da su automobili dio šireg ekosustava, a želi li se doći do novog i boljeg rješenja u prometu, tradicionalni automobili više ne mogu biti dio takvog plana. Ova vijest dolazi nakon što je Airbus otkrio da do kraja godine planira testirati osobni zrakoplov, koji su sami projektirali, kao način smanjenja prometa na gradskim cestama. Ovakva ideja mogla bi nam dočarati kako će promet izgledati u možda ne tako dalekoj budućnosti. Leteći dronovi definitivno su budućnost i daju ovoj priči jednu novu dimenziju.

Tijekom godina Airbus je donio niz neobičnih patenata. Tvrtka je 2014. godine zatražila patent za sjedala u stilu bicikla koji bi zamijenio sjedalice, a 2015. za dvokatnu putničku stolicu, na kojoj bi putnici bili jedan iznad drugoga, kako bi se što više iskoristio prostor za kabine.

Izvori: dezeen, engadget