Napredni senzor pokreta – Soli

Youtube
Google razvija novi napredni senzor za prepoznavanje geste ruke

Soli je nova tehnologija koju Google smatra budućnošću interakcije čovjeka s tehnologijom. Korištenjem ove tehnologije ljudska ruka postaje univerzalni uređaj za izdavanje naredbi i odabir postavki. Koristi se minijaturni radar koji prati gibanja s velikom preciznošću i bez dodira. Sistem je razvijen u partnerstvu s njemačkom firmom Infineon Technologies.

Komunikacija se ostvaruje gestama, odnosno pokretima prstima, na način da se oponaša pokret kao da je u pitanju stvarni fizički predmet neposredno ispred uređaja. Stvoren je poseban jezik od nekoliko pokreta koji će uređaj moći prepoznati i sukladno s gestom na to reagirati.

Princip rada

Soli čip se sastoji od senzora i nekoliko antena, a dimenzije su mu svega 8 x 10 mm. Radi na principu emitiranja elektromagnetskih valova u prostor te potom analizira povratne signale koji se odbijaju od ruke prilikom izvođenja geste. Čip tumači svojstva reflektnog signala, naprimjer energiju, vremensku odgodu i promjenu frekvencije, te na taj način prepoznaje gestu izvedenu prstima, pa se sukladno s tim izvršava naredba i odabir koji možete vidjeti na ekranu uređaja.

Da bismo to postigli jednim čipom, Google je razvio radarski senzor s prilagođenim hardverom, softverom i algoritmom. Za razliku od tradicionalnih radarskih senzora, Soli ne zahtijeva visoku prostornu razlučivost. Umjesto toga princip se rada temelji na prepoznavanju i najmanjih promjena u primljenom signalu tijekom vremena. Na taj način čip može razlikovati složene pokrete prstiju i gestu izvedenu pomoću prstiju unutar svog polja.

Izvor: DistrupCyprus