Kinezi planiraju lansirati umjetni mjesec

umjetni mjesec, Kina
Foto: YouTube
Kina do 2020. godine planira lansirati umjetni mjesec koji će zamijeniti uličnu rasvjetu i smanjiti troškove električne energije u urbanim zonama, objavili su u petak kineski državni mediji.

Chendgu, grad u jugozapadnoj pokrajini Sečuanu, razvija “iluminacijske satelite” koji će sjati u paru s pravim Mjesecom, ali osam puta sjajnije, piše China Daily.

Prvi ljudskom rukom napravljeni mjesec trebao bi biti lansiran do 2020., a nakon toga, ako s prvim bude sve u redu, još tri do 2022. kazao je Wu Chunfeng, čelnik organizacije koja razvija projekt Tian Fu New Area Science Society.

Reflektirajući Sunčevu svjetlost sateliti bi trebali zamijeniti uličnu rasvjetu i samo u Chengduu uštedjeti 170 milijuna dolara godišnjih troškova za struju.

Izvanzemaljski izvor svjetla mogao bi pomoći i spasilačkim naporima u područjima pogođenim prirodnim katastrofama, koje pritom uglavnom ostanu bez struje.

Francuska agencija AFP piše kako je u nastojanju da potvrdi priču pokušala stupiti u kontakt izravno s izvorom vijesti, Wuom ili njegovom kompanijom, ali nije uspjela u tome. (Hina)