Kina u prednosti nad SAD-om i Europom u izgradnji i implementaciji 5G mreže

5G tehnologija
Foto: Pixabay
5G tehnologija bi mogla biti pravi razlog trgovinskog rata između dvije najveće ekonomije na svijetu

Pomoću ove tehnologije moguće je skinuti filmove u sekundi, a mobilni operateri će moći pak pružati jedan potpuno novi doživljaj korisnicima pametnih telefona. Međutim, 5G tehnologija ne znači samo brzi internet, već ima jedan puno veći opseg i namjenu: pretpostavlja se kako će 5G tehnologija moći podržati sljedeću generaciju infrastrukture, od pametnih gradova pa do autonomnih vozila.

Prve zemlje koje uspiju uvesti sljedeću generaciju bežične mreže ostvarit će ogromnu prednost nad drugim zemljama zbog velikog potencijala koje ta mreža donosi. U ovom trenutku Kina ima deset puta više lokacija koje mogu podržati 5G komunikaciju od SAD-a. U samo tri mjeseca 2017. godine kineske telekomunikacijske tvrtke stvorile su više lokacija nego što je SAD napravio u prošle tri godine. Isto tako, Kina je od 2015. godine izgradila 350 tisuća novih telekomunikacijskih tornjeva, dok je u isto vrijeme SAD izgradio manje od 30 tisuća. Na taj način Kina postaje pravi tehnološki lider.

Prema zadnjim procjenama, Europa poprilično kaska za SAD-om i Kinom po pitanju 5G tehnologije zbog čega neki europski lideri i političari izražavaju zabrinutost.

Tehnološka utrka dviju velesila

Kina ustrajano radi na razvitku mreže i ujedno pruža veliku potporu svojim proizvođačima Huawei-u i ZTE-u koji proizvode potrebnu opremu. Kina je također potpisala 25 ugovora sa teleoperaterima diljem svijeta koji će testirati 5G mrežu, smanjila cijene interneta u svojoj zemlji i na taj način najavila velike stvari po pitanju kada će se tehnologija početi koristi.

S druge strane, kompanije koje namjeravaju iznjedriti 5G tehnologiju u SAD-u su AT&T i Verizon. Njihov je plan isto tako ubrzo započeti sa uvođenjem tehnologije u određenim gradovima u SAD-u.

5G mreža je bez sumnje iznimno važna za napredak i oblikovanje naše zajednice i ona je tu pred vratima. Neki s nestrpljenjem čekaju da mreža zaživi jer će to dovesti do novog tehnološkog razdoblja koji otvara vrata raznim mogućnostima, poslovanjima i na kraju sustavima koji bi trebali unaprijediti zajednicu. Proces će vjerojatno ipak malo potrajati pošto se iste te zajednice koje najeravaju implementirati mrežu, trebaju pripremiti po pitanju infrastrukture, softwera i uređaja koji mogu podržati i koristiti najmoderniju i najbržu mrežu do sada.