IBM-ovo najmanje računalo na svijetu

IBM, računalo
Foto: IBM
IBM-ovi planovi za budućnost

IBM je napravio najmanje računalo na svijetu, veličine svega 1×1 mm. Osim svoje veličine, važno je napomenuti da izrada jednog komada košta 10 centi, što je poprilično niska cijena. Sastoji se od nekoliko tisuća tranzistora i ima performanse jednake računalu iz 1990. godine. Može sakupljati podatke, analizirati i obavljati osnovne radnje. Iako to zvuči kao prilično sporo i neadekvatno računalo, treba imati na umu njegove iznimno malene dimenzije.

Foto: IBM

Ovo je računalo manje od zrna soli, a na slici su prikazane 64 matične ploče, od kojih svaka sadržava dva ovakva računala.

Jedan od ciljeva je imati računalo sitnih dimenzija, ali da se može nositi sa blockchain tehnologijom. Kako kažu iz IBM-a, blockchain tehnologija je budućnost i u drugim segmentima, a ne samo u kriptovalutama po čemu je trenutno ta tehnologija najpoznatija. Samo neke od mogućih primjena blockchain tehnologije su kontrola uvjeta prilikom uzgoja hrane, kontrola transporta različete robe, način prodaje i kupnje, a sigurno je da će imati i veliki utjecaj i na medicinu.

Projekt “5 u 5”

Računalo je još uvijek u testnoj fazi i ne zna se kada će biti dostupan za komercionalnu upotrebu. Predstavljen je u sklopu projekta 5 u 5, što znači da će iz IBM-ove radionice u sljedećih pet godina izlaziti po jedan od ovakvih sličnih proizvoda, odnosno tehnologija za koje smatraju iz firme da će biti od izuzetnog utjecaja na šire društvo.

Naravno, tu se već spominju i budući projekti koji bi mogli iznjedriti tehnologiju koja će biti od velike koristi u svrhu spriječavanja zagađenja i kontrolu stanja mora, zatim spominju se napredni sistemi i algoritmi koji bi mogli promjeniti način poslovanja ali i općenito života te rad na području kvantnih računala s ciljem da postanu dostupni široj publici.