“Brain Imaging” tehnologija

Futurizam
Foto: FuturisticNews
“Brain Imaging” tehnologija  filtrirati će informacije na temelju moždane aktivnosti

Svakodnevno se susrećemo s informacijama iz e-mailova, tweetova, Facebook postova, sms poruka… beskrajnim “odvlačiteljima” pozornosti. A što bi se dogodilo kada bi vaše računalo znalo što želite i kada biste mogli ostati usredotočeni samo na jedan zadatak?

Kada bi postojao pametni uređaj koji bi čitao korisnikov um kako bi izmjerio razinu koncentracije i osjetno filtrirao informacije na temelju moždane aktivnosti ljudi bi bili manje preopterećeni beskorisnim informacijama.

Sustav koji omogućava računalima da nadgledaju mozak

Evan M. Peck, doktorand koji studira na Human-Computer Interaction na Sveučilištu Tufts u Medfordu u Massachusettsu, provodi istraživanje o korištenju mozga kao pasivnog ulaza na prilagodljiva sučelja koristeći funkcionalnu infra-crvenu spektroskopiju (fNIRS).

Evan Peck se u suradnji s Remcoom Changom, docentom računarstva u Tufts School of Engineering, usredotočio na dizajniranje sustava koji će omogućiti računalima da izravno nadgledaju vaš mozak dok radite, reagirajući na vaše potrebe u stvarnom vremenu. Sustav koristi slušalicu koja zrači infracrveno svjetlo od emitera na korisnikovom čelu u njegov prefrontalni korteks, dio mozga koji je povezan s planiranjem i donošenjem odluka. Mjerenjem količine svjetlosti koja doseže prijemnike na čelu, sustav može odrediti kada je korisnik koncentriran ili ne, a zatim čitanjem onoga što korisnik gleda na zaslonu omogućuje sustavu da odluči koje su informacije korisne.

Doktorand Evan Peck trenutno radi na sustavu fNIRS koji bi iz jednadžbe uzeo aktivnu korisničku ocjenu i jednostavno “pročitao” aktivnost mozga kao pokazatelj sklonosti o bilo čemu: filmovima, automobilima ili glazbi. Sljedeći je korak izgraditi sučelje mozga koje može nositi složenije interakcije, poput filtriranja e-pošte i ostalih informacija s kojima se radnik svakodnevno suočava.

Evan Peck se nada da će računala uskoro naučiti predvidjeti koje su e-poruke važne. Ovakva istraživanja, a da ni ne govorimo o implementaciji, mogla bi radikalno promjeniti naše društvo.

Izvor: Futuristic News