Znamo li iskoristiti brend zvan Luka Modrić?

Luka Modrić
Luka Modrić / Youtube (screenshot)
Kakva bi, recimo, reklama i zahvala bila da NK Zadar igra na stadionu koji nosi ime Luka Modrić? Naravno, moralo bi to biti neusporedivo ljepše zdanje od ovog kakvo su Stanovi danas.

The best! Najbolji! Luka Modrić! Izrekao je to čelni čovjek svjetske nogometne organizacije Gianni Infantino i time Luki dao mjesto u povijesti – ove godine ispred Cristiana Ronalda, Mohameda Salaha, Lea Messija

Najbolji, a najponizniji

Ušao je u vječnost, postao najveći hrvatski nogometaš svih vremena. Najveći. A opet ostao tako skroman. U trenutku kad si je mogao priuštiti uzlet samohvale, vatrena desetka koja čini svakog igrača u momčadi barem 10 % boljim, iznad sebe uzdigne kolektiv:

Ovo nije samo moj trofej, već i mojih suigrača iz Reala i hrvatske reprezentacije. Ovo je i trofej moje obitelji jer bez njih nikada ne bi postao ovo što jesam, kazao je kapetan Vatrenih i zahvalio kapetanu generacije ’98. Zvonimiru Bobanu:

On je bio moj uzor i inspiracija. Oni su nam pokazali da i mi možemo sanjati veliki rezultat. Volio bi pohvaliti i moju Hrvatsku. Imali smo predivno ljeto, hvala vam na podršci i predivnim emocijama, poručio je Modrić primivši nagradu The Best.

Luka je na zelenom polju najbolji nogometaš na svijetu, a njegova životna priča prežvakana je već stoput i sigurno ste je čuli još toliko puta proteklih dana. Da, od velebitskih obronaka stigao je do toga da mu kliče čitav Royal Albert Hall. I da, toliko smo luda nacija da nam je ta priča normalna, da se netko toliko zainati svojoj sudbini da ju nadmudri i vine se do zvijezda.

Takvi smo.

Zemlja turizma ne koristi vrhunski brend

Napredak bi bio da Hrvati kao nacija i Zadar kao grad uvide kako iskoristiti svjetski brend kakav je postao Luka Modrić. Zašto nije, recimo, koji dan nakon svečanosti u Londonu puštena priča u europske medije da će Zračna luka Zadar ponijeti ime Luke Modrića? Pa nikad više nije trebalo učiniti niti jedan korak u tom smjeru, ali bi samo zbog imena najboljeg igrača na svijetu Zadar i Hrvatska imali još jedan dan reklamu u stranim medijima. Hoće li se osmisliti turistička ruta koja će uključivati njegovu rodnu kuću, izbjeglištvo u hotelu na zadarskoj Voštarnici i teren na kojem je još kao klinac izluđivao starije od sebe?

Kakva bi, recimo, reklama i zahvala bila da NK Zadar igra na stadionu koji nosi ime Luka Modrić? Naravno, moralo bi to biti neusporedivo ljepše zdanje od ovog kakvo su Stanovi danas. Ali, možda bi i ime privuklo interes pa bi se i našla koja ulagačka kuna? Naravno, nakon što se raspetlja zamršena mreža oko kluba sa Stanova.

Stadion Stanovi, NK Zadar / Facebook

Poučen iskustvom, ali i mlakom reakcijom odgovornih u Zadru i Hrvatskoj, sumnjam da će Lukin (pa time i naš) uspjeh oploditi oni koji to mogu učiniti.

Naći će se i nad ovim tekstom kritičar koji će mu sve to osporiti zbog sudskih procesa u Hrvatskoj i Španjolskoj. Nisam upoznat tko Luki vodi knjige i savjetuje ga financijski, ali nekako čisto sumnjam da on sam upravlja svim novčanim transakcijama.

Uostalom, to je sasvim nevažno.

Činjenica je da je mali plavi iznad svih. Iznad povrijeđenih ega Velikog i Većeg igrača glavne sporedne stvari na svijetu, iznad mentaliteta onih koji vape za uzdizanjem nekoga u zvijezde. Iznad onih koji nekog uzdižu samo zato jer pad s velike visine više boli pa se duša puna osobnih frustracija i kompleksa (bezuspješno) liječi pljuvanjem po onima koji su se drznuli pokušati ili, ne daj Bože, i uspjeti.

Iznad svega toga se uzdignuo Modrić. Radi ono u čemu je najbolji i paralelno nam svojom karijerom otvara marketinški rudnik zlata. Hoćemo li se ovoga puta njime znati obogatiti?