Walk on, walk on with hope in your heart…

flickr

Tisuće navijača okupile su se ispred stadiona Anfield, blizu je bila i policija ali tjeranja okupljenih navijača nije bilo. Očito je i policija bila pod emocijama, a što tek kazati o treneru Liverpoola, Jurgenu Kloppu.

Čak 30 godina i skoro dva mjeseca Liverpool i milijuni njegovih navijača diljem svijeta čekali su naslov prvaka Engleske. Sinoć je Manchester City izgubio od Chelsea 2-1 i time tutnuo Redsima titulu u ruke nakon njihove prekjučerašnje pobjede od 4-0 nad Crystal Palaceom.

Dok su trupe Jurgena Kloppa vršile demontažu Orlova iz Londona, kamera je nakratko na tribinama prikazala Kennyja Dalglisha, trenera koji je Liverpool doveo do posljednjeg naslova prvaka. Te je godine Liverpool prvenstvo osvojio s 9 bodova više od Aston Ville, a ove godine pratnji bježe 23 boda, a do kraja ima još sedam kola. Rijetko viđena dominacija. Zato ni navijači nisu izdržali, nebo je u Liverpoolu zbog baklji bilo crvene boje.

Tisuće navijača okupile su se ispred stadiona Anfield, blizu je bila i policija ali tjeranja okupljenih navijača nije bilo. Očito je i policija bila pod emocijama, a što tek kazati o treneru Liverpoola, Jurgenu Kloppu. Nijemca su emocije preplavile: “Ovo je nevjerojatno, teško je naći prave riječi da bi se opisalo kako se osjećam. Nikad nisam mislio da ću se ovako osjećati, ovo je više negoli što sam mogao zamisliti ili sanjati. Biti prvak s Liverpoolom je nešto nevjerojatno, ogroman uspjeh mojih igrača, a za mene veliki užitak što ih mogu trenirati”.

Povjerenje se isplatilo

Velik u očekivanom porazu ostao je šef svlačionice Građana, Pep Guardiola: “Prošle sezone su ostali trunku kratki, a ove su otišli do kraja. Liverpool je odigrao fantastičnu sezonu i zasluženo su prvaci. Mi moramo izvući pouke kako bi sljedeće sezone bili bolji”, kazao je Guardiola.
A titulu nakon tri desetljeća prokomentirao je i 69-godišnji Dalglish: “Klopp je odradio fantastičan posao, u ekipi vlada pravi momčadski duh, svatko igra za svakoga, svi daju sto posto. Ako nemate pravu atmosferu u svlačionici nikad nećete ništa osvojiti, a Liverpool to sada ima”.

Da, Liverpool to ima sada, čak pet godina nakon što je u klub stigao trofejni Nijemac Jurgen Klopp. Trebalo mu je, dakle, pet godina da dođe do trofeja, ali svi su znali od trenutka kada je zakoračiio na Anfield da je on taj koji će donijeti uspjeh. Poruka i našim nogometnim klubovima; velikan Liverpool čekao je godinama na trofeje. Možda bi i oni mogli dati malo više od polusezone trenerima da uspiju. Nije baš da su razina engleskog nogometnog prvaka pa nemaju vremena čekati na uspjeh.