Vlašić se u Moskvi već dokazao, vidi li to Everton?

Vlašić
Nikola Vlašić / Youtube (screenshot)
Nema veze, igra se nogomet i drugdje u Europi. Gdjegod igra Vlašić.

Klinac koji još drži rekord splitskih dječjih vrtića na 50 metara očarao je Moskvu, a uskoro će i čitav Stari kontinent. I kozmička nepravda bi se trebala dogoditi da za pet, šest godina djeca širom svijeta ne nose dres na kojem piše – Vlašić. Bio je pravi užitak pratiti engleski prijenos utakmice CSKA – Real Madrid jer su se komentatori opetovano divili mirnoći kojom 21-godišnji Splićanin igra protiv europskih klupskih prvaka.

U niti dva mjeseca postao vođa momčadi

A za Nikolu Vlašića to nije bilo ništa posebno. Pogodak Realu? Lijepo, ali sitnica za njega. Čini se da mu je sve ovo neusporedivo sa stresom i važnošću utakmica koje je proživljavao na Poljudu:

– Kad vam dođu prije utakmice čelnici kluba u svlačionicu i kažu da morate proći dalje jer je klub u velikim financijskim problemima, da neće imati za plaće, onda je pritisak puno veći. U Hajduku je skoro svaka velika utakmica bila biti ili ne biti, a protiv Reala realno nismo imali što izgubiti – rekao je Vlašić.

Nisu imali što izgubiti, a dobili su neprocjenjivo. Skalp najvećeg kluba i vođu momčadi. Trener Viktor Gončarenko je Nikoli bez dileme prepustio konce momčadi – i pogodio:

– Mi smo mlada ekipa i Nikola se odmah nametnuo kao lider. Preuzima veliki teret na sebe, radi dobro i u obrani i u napadu. Gol Realu je samo pokazao koliko nam je koristan. On je ambiciozan, ne želi sjediti na klupi, želi igrati – zaključio je trener CSKA.

Spreman za reprezentaciju

Igrat će, nadam se što prije, Vlašić i u reprezentaciji. Neće, doduše, sljedeći petak protiv Engleske i 15. listopada protiv Jordana jer će pomagati U-21 reprezentaciji, ali odmah nakon toga bi morao. Jer realno, mjesto mu je među najboljim hrvatskim reprezentativcima. Apsolutno svime je ispred konkurencije. U red bi iza njega, bez zle krvi, trebali Marko Pjaca, Marko Rog, Josip Brekalo i ostali.

Hoće li se to prepoznati u plavom dijelu Liverpoola? Lupa li se već u glavu trener Evertona Marco Silva? Možda mu se i dalje ne uklapa u sustav igre. Nevažno, uostalom Nikola igra nogomet, a nedavni dvoboj Cardiffa i Burnleyja koji je imao samo 42 minute čiste igre (ostalo je potrošeno na prekide i otezanja) pokazuje da se u Engleskoj i tako sve rjeđe igra.

Nema veze, igra se nogomet i drugdje u Europi. Gdjegod igra Vlašić.