UEFA se mijenja, nova pravila u euro-natjecanjima

Slika: Wikipedia

I kada ekipu u finale odvede igrač koji je ušao u produžecima kao četvrta zamjena i zabije gol klubu čiji je grb ljubio do siječanjskog prijelaznog roka, a sada ih je eliminirao – ni tu nije kraj novostima. U tom finalu trener će na raspolaganju imati 23 umjesto dosadašnjih 18 igrača.

Nedavno je obznanjeno da se mijenja legendarna 20,45 satnica Lige prvaka. Ali krovna europska nogometna organizacija – UEFA donijela je i nove promjene u europskim klupskim natjecanjima. Novosti stupaju na snagu u sezoni 2018./19., a najzanimljivija od njih je uvođenje četvrte zamjene na utakmicama.

Četvrta zamjena u produžecima 

Korištenje dodatne zamjene bit će dopušteno samo u produžecima utakmica, dakle u proljetnom dijelu Lige prvaka i Europa lige, te neće utjecati na mogućnost korištenja tri postojeće zamjene. Riječ je o, u svakom slučaju, pohvalnoj promjeni u konzervativnoj i promjenama teško sklonoj igri kao što je nogomet.

Uzet ću za primjer momčad Barcelone koja će 4. travnja u četvrtfinalu Lige prvaka protiv Rome odigrati 55.(!) službenu utakmicu ove sezone. Odavna je već realnost da su vedete najjačih momčadi u završnici sezone potpuno iscijeđene pa se često umjesto vrhunskog nogometa tada gledaju samo vrhunski nogometaši. Pravilo četvrte zamjene neće promijeniti tu priču, ali ide u pravcu dinamičnije igre u dodatnih 30 minuta na terenu.

Pojačanja iz zimskog prijelaznog roka

Barcelona će poslužiti kao dobar lakmus-papir i u nastavku. U siječnju je nakon višemjesečne trakavice za 160 milijuna eura Phillipe Coutinho važnu englesku luku zamijenio onom španjolskom. Ali, unatoč silnim milijunima, Barcelona njegove usluge ne može koristiti u Ligi prvaka jer je jesenski dio natjecanja igrao u dresu Liverpoola. Isto pravilo proklinje vjerojatno i Arsene Wenger jer mu Pierre-Emerick Aubameyang, najskuplje pojačanje u klupskoj povijesti, ne može igrati Europa ligu.

E, pa nevoljama bogataša je došao kraj. Od iduće sezone UEFA dopušta da za europska natjecanja klub registrira čak tri igrača koja je doveo u zimskom prijelaznom roku, a da su prvi dio sezone igrali isto natjecanje za bivši klub.

46 igrača u finalu

I kada ekipu u finale odvede igrač koji je ušao u produžecima kao četvrta zamjena i zabije gol klubu čiji je grb ljubio do siječanjskog prijelaznog roka, a sada ih je eliminirao – ni tu nije kraj novostima. U tom finalu trener će na raspolaganju imati 23 umjesto dosadašnjih 18 igrača. Dodatnih pet igrača na klupi povećat će strategu mogućnost za zamjene. Ali jednako važno, pojačat će u ekipi osjećaj zajedništva jer će na klupi i na terenu biti manje-više svi koji su prijavljeni za natjecanje.

Promijenila je UEFA i termine utakmica. U Ligi prvka Igrat će se od 21 sata, a dvije utakmice tjedno počinjat će u 18,55. Do četvrtfinala i Europa liga će se igrati u spomenutim terminima, a onda će svi dvoboji počinjati u 21 sat.

Daljnja elitizacija

Još ranije ove godine objavljena je odluka da će, umjesto dosadašnja 22, pravo izravnog plasmana u Ligu prvaka imati 26 klubova. Zajamčena mjesta imat će po četiri kluba iz Engleske, Španjolske, Njemačke i Italije, po dva kluba davat će Francuzi i Rusi, a po jednog predstavnika Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska.

Puno nas, dakle, izmjena čeka u europskim klupskim natjecanjima od iduće sezone, ide se dalje prema elitizaciji, posebno Lige prvaka. Ipak, koliko god bilo promjena i dalje nema govora o onoj najvećoj – uvođenju video-tehnologije.

Za kraj, digresija iz kolijevke nogometa. Englezi u niže nogometne razrede uvode pravilo desetominutnog hlađenja zbog prigovora sucu. O čemu je riječ? Igrač, iznerviran sudačkom odlukom, dobaci nešto „čovjeku u crnom“. Sudac ocijeni da ga nije toliko uvrijedio da ga kazni crvenim kartonom te igrača šalje izvan terena na 10 minuta i igrač se nakon isteka kazne vraća u igru. Bivši premierligaški sudac Mike Riley, važna faca u sudačkoj organizaciji, predlaže i da, po uzoru na druge sportove, o vremenu ne brine glavni sudac već osoba koja se nalazi izvan terena. Pogotovo bi to bilo korisno u posljednjim minutama utakmica kada se na terenu događa previše toga da bi se sudac još brinuo i o tome koliko je vremena ostalo do kraja i koliko produžiti utakmicu.

Promjene dolaze…