Vaterpolo – Hrvatskoj europska bronca

Slika: Youtube

U dvoboju za 3. mjesto prvenstva Europe naši reprezentativci slavili su protiv Italije 10:8 te tako prekinuli niz od 8 godina bez medalje na europskim smotrama.

Sjajna igra Hrvatske protiv Talijana rezultirala je uvjerljivom pobjedom koja ni u jednom trenutku nije došla u pitanje. Na koncu su Talijani postigli 2 pogotka i učinili rezultat podnošljivijim za njih, ali istina je ta da su izabranici Ivice Tucka pokazali i kvalitetu i veći karakter nakon poraza u polufinalu. Ovo je četvrta ukupna medalja na europskim prvenstvima, nakon 2 srebra i zlata iz 2010. kada smo bili domaćini, sada smo došli i do prve bronce.

Izbornik zbog crvenog kartona zarađenog protiv Srbije nije mogao voditi momčad s klupe u ovom susretu, no Mile Smodlaka je kao i prethodna 2 puta uspješno odradio posao. Evo što je Tucak izjavio nakon utakmice:

“Čestitam stožeru i momcima, odigrali smo briljantnu utakmicu. Uspjeli smo se dignuti u ova dva dana. Prije odlaska na utakmicu rekao sam momcima da ova medalja za nas ima zlatan sjaj i da moramo napraviti sve da je uzmemo”, rekao je izbornik.

“Momci su odigrali fantastičnu utakmicu, ovo je veliki rezultat za nas, bez obzira što nije zlato, ne može uvijek biti zlato. Ali nećemo stati na ovome”, poručio je.

“Nema žala, Srbija je fantastičan protivnik. Znam da ih možemo dobiti, dobili smo ih triput zaredom, dobit ćemo ih opet, nema dileme. Oni su ovaj put bili bolji. Ne moramo se vraćati na to. Ovo je veliki rezultat za nas. Moram biti ponosan na sve ovo”, zaključio je Tucak.

Španjolci zamalo šokirali Srbe

Finalni ogled protekao je mnogo teže od očekivanog za favorizirane Srbe. Španjolska predvođena fantastičnim Perroneom je odigrala utakmicu iznad svih očekivanja. Cijelo vrijeme su bili u prednosti, zatvorili su pristup golu na kojemu je bio sjajni Diego Lopez koji je Filipovića ostavio na realizaciji 0 od 6. Sve da bi na koncu pomanjkalo razboritosti i mirnoće u privođenju utakmice kraju, dopustili su Srbiji da uhvati izjednačenje u posljednjoj četvrtini s kojim su se onda obje momčadi “došlepale” do ruleta peteraca. Situacija koja je u tom trenutku zbog okolnosti odgovarala i jednima i drugima, ali Španjolci sada definitivno znaju da su propustili povijesnu priliku kakvu neće opet dobiti tako skoro.

Srbija je tako došla do svog 5 uzastopnog zlata na europskim prvenstvima i izjednačili se sa legendarnom generacijom Mađara iz sada već daleke prošlosti. Španjolcima je srebro rezultat kakav bi potpisali u bilo kojoj drugoj situaciji osim na ovom prvenstvu u kojem su kao domaćini izbacili Talijane i mogli otići do kraja. Što se nas tiče, Mile Smodlaka je odmah po završetku susreta poručio da je kontinuitet medalja najbitniji, bronca je dobra i ne trebamo žaliti i očekivati previše, već uživati u onome što imamo. Italija je pak ta koja odlazi kući praznih ruku, a prije polufinala su prikazivali igre zbog kojih su ih mnogi vidjeli kao glavne favorite za zlato. Od nižerangiranih reprezentacija najviše su podbacili Mađari, zatim Grci, a Crnogorci unatoč solidnom plasmanu ponovno nisu uspjeli otići stepenicu više. Od ugodnijih iznenađenja, uz naravno Španjolsku, treba izdvojiti i Rusiju koja najavljuje povratak ozbiljnijem vaterpolu kakav su imali u prošlosti.